ua en ru

Ціни на експорт українського зерна зросли на 3-5%, - "Держзовнішінформ"

На тлі зміцнення світового ринку вітчизняні експортери зерна підняли ціни на 3-5%. Про це повідомляє прес-служба ДП "Держзовнішінформ".

На тлі зміцнення світового ринку вітчизняні експортери зерна підняли ціни на 3-5%. Про це повідомляє прес-служба ДП "Держзовнішінформ".

Повідомляється, що на внутрішньому ринку пшениці та ячменю спостерігається поступове зниження активності. Велика частина експортного потенціалу цих культур вже вивезена, і надалі слід очікувати лише невеликі поставки по мірі накопичення товару трейдерами. У торгівлі пшеницею ситуацію ускладнює необхідність її роздільного зберігання, адже займати на тривалий період кілька елеваторних ємностей в портах економічно невигідно для її накопичення в умовах високих темпів відвантажень кукурудзи.

Залишається незрозумілою ситуація з посівом озимої пшениці. Несприятлива погода у вересні - початку жовтня спровокувала українських аграріїв утриматися від великих продажів цієї культури.

Найбільша активність на внутрішньому зерновому ринку спостерігається у секторі торгівлі кукурудзою. Незважаючи на високу врожайність цієї культури, її якісні показники значно гірше порівняно з попереднім роком. Рясні дощі призвели до збільшення вологості кукурудзи, яка в окремих випадках досягає 30-35%. При сушінні культура значно втрачає у вазі і наповненні зерна.

З початку нового сезону 1 липня до 23 жовтня, за оцінками трейдерів з України експортовано близько 1,8 млн т ячменю і 4,9 млн т пшениці, що становить близько 72-82% і 52-55% відповідно від експортного потенціалу даних зернових культур в 2013/14 МР (2,2-2,5 млн т ячменю і 9-9,5 млн т пшениці).