ua en ru

Ціни на газ і електроенергію повинні бути ринковими, - Енергоспівтовариство

Ціни на газ і електроенергію повинні бути ринковими, - Енергоспівтовариство Фото: Янез Копач (Uros Hocevar/delo.si)

Україна повинна сприяти лібералізації своїх ринків газу та електроенергії

Україна, як держава-член європейського Енергетичного співтовариства, зобов'язана сприяти лібералізації своїх ринків газу та електроенергії. Про це заявив голова Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЄС) Янез Копач, передає "112-Украина".

"Лібералізація означає, що ціни визначаються на вільному ринку в результаті попиту і пропозиції. Це означає, що ціни будуть приблизно однаковими для всіх споживачів, але не визначені рішенням Кабінету міністрів або будь-якого іншого державного органу. Це означає також, що не буде прихованого перехресного субсидування між різними типами споживачів", - цитує телеканал Копача.

На його думку директора, промисловість на розвиненому ринку не платить за населення. У той же час, уряд може захистити соціально вразливі групи споживачів газу та електроенергії.

"Лібералізація цін має свої обмеження втручання уряду в захист соціально вразливих клієнтів. Уряд визначає, які клієнти вразливі, виходячи з їхніх доходів, і забезпечує належну бюджетну підтримку для них, в той же час, сприяючи ринковими цінами", - зазначив Копач.

Як відомо, ринкові ціни на газ в Україні з 2016 року розраховуються за формулою "Дюссельдорф+" (середня ціна газу за 12 місяців в німецькому хабі NCG + доставка в Україну), а на електроенергію - за формулою "Роттердам+" (середня ціна газу за 12 місяців в голландському хабі ARA (порти Амстердам-Роттердам-Антверпен) + доставка в Україну).

Згідно з даними НКРЕКП, в Україні на сьогодні встановлені найнижчі в Європі тарифи на електроенергію для населення і промисловості. Як раніше повідомлялося, в Європейському енергоспівтоваристві вважають роботу регулятора НКРЕКП прозорою та ефективною, хоча і незадоволені спробами політичних та бізнесових груп вплинути на роботу регулятора.