ua en ru

Ціни на бензин впадуть: експерт пояснив ефект від зниження податків на паливо

Ціни на бензин впадуть: експерт пояснив ефект від зниження податків на паливо Фото: ціни на бензин знизяться після скасування акцизу на паливо (Віталій Носач, РБК-Україна)

На цьому тижні Рада підтримала ідею уряду скасувати акциз на паливо і знизити ставку ПДВ на цю продукцію з 20% до 7%. Це рішення призведе до зниження цін на бензин.

"Це своєчасне рішення. Ми очікуємо, що при поточних котируваннях на нафту ціни на бензин складуть близько 35 гривень/літр (сьогодні 43 гривні), по ДТ 37-38 гривень (сьогодні 44 гривні)", - сказав РБК-Україна Сергій Куюн.

Крім того, зазначив експерт, важливо, що Мінекономіки переглянуло формулу, за якою визначається рівень максимальної націнки трейдерів на бензин А-95 і "дизель".

"Якби не змінювали формулу, у трейдерів не було б економічного сенсу завозити нафтопродукти. Собівартість цих поставок дорівнює, по суті, цінам на заправках. Це призвело б до вимивання оборотних коштів у трейдерів з подальшою зупинкою роботи. Важливо не тільки, що ціна знизиться, а те, що це відкриває можливості для роботи", - пояснив Куюн.

І хоча рішення уряду знизити податки не пройде безслідно для бюджету, це вкрай потрібний крок напередодні старту посівної кампанії. Не кажучи вже про те, що доступні ціни на бензин і ДП, як і сам факт їх наявності на АЗС, дозволить не зупинити економіку, що, безумовно, важливо для воюючої країни, наголошується в матеріалі РБК-Україна.