ua en ru

Центробанк РФ за тиждень витратив на інтервенції більше 4,5 млрд дол

Центробанк РФ за тиждень витратив на інтервенції більше 4,5 млрд дол Джерело фото:novostimira.net

Обсяг валютних інтервенцій Банку Росії з початку грудня склав 4,526 млрд дол., свідчать дані регулятора.

Остання інтервенція була здійснена у п'ятницю, 5 грудня, при цьому було витрачено 1,926 млрд дол. 1 грудня для підтримки курсу рубля ЦБ продав 700 млн дол., 3 грудня на ці цілі було витрачено вже 1,9 млрд дол.

Центробанк перестав проводити інтервенції 10 листопада 2014 р., оголосивши про те, що відпускає курс російської валюти у вільне плавання і відмовляється від його регулювання. Однак з початку грудня інтервенції поновилися. 4 грудня регулятор пояснив, що інтервенції пояснюються передумовами до виникнення ризиків для фінансової стабільності. "Нинішня динаміка курсу рубля, в тому числі його надлишкова волатильність, створює передумови до виникнення ризиків для фінансової стабільності та формування стійких девальваційних та інфляційних очікувань", - йшлося в повідомленні.

За оцінкою центробанку, поточний курс рубля "суттєво відхилився від фундаментально обґрунтованих значень, тобто тих рівнів, які визначаються дією макроекономічних чинників, насамперед впливають на стан платіжного балансу". Серед них ЦБ назвав ціни на експортовані товари, диференціал процентних ставок, економічну активність та інші параметри.

Крім того, ЦБ пообіцяв, що й надалі буде виходити на ринок, якщо визнає становище загрозливим. "У разі необхідності Банк Росії готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції без обмежень за обсягом і попереднього оголошення. Інформація про розмір проведених інтервенцій буде публікуватися в установленому порядку", - повідомив регулятор.

У жовтні центробанк витратив на інтервенції 29,260 млррд дол., до 10 листопада регулятор витратив на ці цілі ще трохи більше 1 млрд дол. і більше в листопаді не втручався в торги.

В останній тиждень листопада стрімке падіння ціни на нафту, яка за тиждень подешевшала на 10 дол., наблизившись до позначки 68 дол. (Brent) за 1 бар., спровокувало настільки ж стрімке здешевлення рубля. 1 грудня Банк Росії вийшов на ринок і витратив 700 млн дол. Проте тиск на рубль продовжувалося, і 3 грудня курси долара і євро встановили по відношенню до рубля нові історичні рекорди - 54,909 руб. і 67,9 руб. відповідно. "Зараз у центрі уваги ринок нафти, на якому як і раніше немає впевненості, що найгірше позаду. У результаті все це виливається в тиск на рубль", - зазначив тоді аналітик Nordea Bank Дмитро Савченко.

Центробанк знову втрутився, викинувши на ринок 1,9 млрд дол., ще одна інтервенція відбулася через день, 5 грудня.

У посланні Президента РФ Федеральним зборам Володимир Путін закликав Банк Росії і уряд країни відбити у спекулянтів полювання "грати на коливаннях рубля". "Банк Росії перейшов до плаваючого курсу, але це не означає, що курс рубля може безкарно ставати об'єктом фінансових спекуляцій. Я прошу Банк Росії і уряд провести жорсткі скоординовані дії, щоб відбити бажання у так званих спекулянтів грати на коливаннях курсу російської валюти", - заявив тоді Путін.

Нагадаємо, з 26 листопада центробанк РФ припинив діяльність трьох українських банків у Криму.