ua en ru

Центрвиборчком на виборах до Ради може відмовити в реєстрації чи не всім кандидатам, - заступник голови ЦВК

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що через недосконалість закону про вибори народних депутатів у ЦВК з'являється можливість відмовити в реєстрації чи не кожному кандидату. Про це Магера заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Мова в першу чергу йде про те, що закон про вибори народних депутатів, на жаль, у багатьох місцях є неякісним. І виходячи з тих норм, які є в законі, ми можемо фактично відмовляти в реєстрації чи не всім зареєстрованим кандидатам. Тому що за останні 5 років будь-який з них хоча б раз виїжджав за кордон чи на лікування, чи на відпочинок. Навряд чи ми зараз в Україні знайдемо серед кандидатів осіб, які за 5 років нікуди за кордон не виїжджали. А зазначені обставини, між іншим, не визначені у переліку тих, які належать до часу проживання на території України. Тому закон, на жаль, містить дуже багато недоречностей. Містить прогалини з перевірки відповідних відомостей. Тому я думаю, що тут більше питання до законодавців, щоб на майбутнє подібних випадків не було", - заявив Магера.

Нагадаємо, вчора Вищий адміністративний суд дозволив екс-віце-прем'єру Валерію Хорошковському балотуватися кандидатом у депутати Верховної Ради. При цьому троє кандидатів від "Блоку Петра Порошенка" стверджують, що Хорошковський був відсутній в Україні із 28 грудня 2012 року по 21 вересня 2014 р.

Закон України забороняє реєструвати кандидатами в нардепи людей, які не проживали в Україні більше 5 років. Хорошковський йде за списком партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна".