ua en ru

Ціна на вугілля державних шахт повинна бути мінімум 100 доларів, - Волинець

Ціна на вугілля державних шахт повинна бути мінімум 100 доларів, - Волинець Фото: Михайло Волинець

Волинець заявив, що потрібно терміново збалансувати ціну на вугілля

Для збереження вугільної галузі Міненерго потрібно змінити підхід у формуванні ціни закупівлі вугілля у державних шахт. Про це голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив сьогодні на прес-конференції у Києві 21 грудня.

Зокрема, мова йде про об'єктивно необхідное для вугільних підприємств підвищення ціни вугілля до ринкового рівня.

"Потрібно терміново збалансувати ціну на вугілля. Ціна повинна бути справедлива, світова, як мінімум, на рівні 100 доларів за тонну. Якщо ми хочемо зберегти галузь, то потрібно забезпечити генерацію вугіллям власного видобутку. На світовому ринку ціна на "чорне золото" невпинно зростає, а у нас довгий час вугілля - на позначці 1350 грн за тонну. Тим часом за кордоном ціна енергетичного вугілля коливається в межах 90-130 доларів за тонну, тобто - від 2300 грн за тонну", - зазначив Волинець.

Він зазначив, що на початку грудня профспілка гірників звернулась з листом до Міністерства енергетики, де було озвучено пропозицію підвищити ціну вугілля для держшахт до ринкового рівня. За словами Волинця, відповіді досі не отримали.

Він також повідомив, що сьогодні заборгованість держави перед гірниками по виплаті заробітної плати становить 1 млрд 13 мільйонів гривень.

Експерти енергоринку впевнені, що поправити скрутне становище шахт – вивести їх із збитків і боргів по зарплаті – може зміна ціни закупівлі вугілля, яка повинна покривати собівартість видобутку. За даними Кабінету міністрів, сьогодні середня собівартість тонни вугілля на державних шахтах України знаходиться на рівні 2080 гривень. Тоді як ціна закупівлі у держшахт - 1360 грн/тонна.