ua en ru

Арбітраж в Стокгольмі може зобов'язати "Газпром" платити за транзит газу на 4 млрд доларів більше

Арбітраж в Стокгольмі може зобов'язати "Газпром" платити за транзит газу на 4 млрд доларів більше Фото: комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко

Це можливо у разі позитивного рішення Стокгольмського арбітражу

У разі позитивного рішення Стокгольмського арбітражу, російському "Газпрому" доведеться платити за транзит газу на 4 млрд доларів на рік більше. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Так, Вітренко повідомив про основні вимоги, які висуває "Нафтогаз".

"Як це і передбачено контрактом з "Газпромом", тариф на транзит повинен бути приведений у відповідність з європейськими правилами встановлення тарифів..."Газпром" не захотів приводити тариф у відповідність з європейськими принципами добровільно, в контракті для таких випадків якраз і передбачено Стокгольмський арбітраж. Ось ми і добиваємося перегляду тарифу через арбітраж", - написав він.

Він також зазначив, що оскільки надання послуг з транзиту газу здійснюється по території України, має застосовуватись українське законодавство.

"Пріоритет над українським законами в Україні мають тільки міжнародні зобов'язання України. На щастя, ці зобов'язання передбачають застосування окремих норм європейського законодавства, в нашому випадку вищезазначеного Третього енергетичного пакету європейського законодавства про захист конкуренції", - додав він.

Вітренко також відзначив необхідність приведення контракту у відповідність з нормами європейського законодавства. За його словами, це стосується тарифів на транзит, так і вимог до надання даних і до оформлення приймання-передачі газу (це необхідно для ліквідації контролю "Газпрому" над з'єднаннями між українською ГТС і ГТС Словаччини, Румунії, Польщі та Угорщини, в тому числі для організації віртуального реверсу).

"Газпрому" доведеться виплатити нам десятки мільярдів доларів компенсації, продавати газ за набагато нижчою ціною, щороку платити на 4 млрд доларів більше за транзит і не перешкоджати нашій інтеграції в європейський ринок", - констатував він.

Наша позиція щодо транзиту російського газу в Європу, зокрема щодо арбітражного процесу проти Газпром...

Опубліковано Yuriy Vitrenko 19 листопад 2016 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НАК звинувачує "Газпром" у блокуванні реформи газового ринку України.