ua en ru

Ціна нафти WTI за підсумками першого квартал 2013 р. виросла майже на 6%, а ціна нафти Brent знизилася на 1%

За підсумками першого квартал 2013 р. ціна нафти WTI (Light Sweet) виросла майже на 6%, в той час як ціна нафти Brent, за якою визначається ринкова вартість російської експортної нафти марки Urals, знизилася на 1%.

У відповідності з результатами торгів на біржі NYMEX у Нью-Йорку офіційна ціна техаської нафти WTI за три місяці з початку поточного року зросла на 5,4 дол. і станом на 28 березня досягла значення 97,23 дол./бар.

У той же час офіційна ціна нафти Brent у відповідності з результатами її торгів на біржі ICE Futures Europe в Лондоні за три місяці з початку поточного року знизилася на 1,09 дол і склала 110,02 дол./бар.

В результаті за період січень-березень 2013 р. цінова різниця між нафтовими еталонами Brent і WTI скоротилася до 12,79 дол. проти 19,29 дол. на початок поточного року.

Різноспрямована динаміка цін на нафту на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку викликана, на думку експертів, тим, що фінансово-економічна ситуація в США за підсумками першого квартал 2013 р. виглядає в цілому краще, ніж в Європі.

Так, в США, незважаючи на ризики, що зберігаються, економіка все ж потроху відновлюється, що формує настрої збільшення попиту на енергоносії. Тим часом в ЄС як і раніше сильні побоювання посилення боргової кризи в країнах єврозони через що зберігається загроза повторення рецесії, що не сприяє зростанню попиту на нафту.

Разом з тим американський долар за три місяці з початку поточного року помітно зміцнив свої позиції на світовому валютному ринку. Так, індекс долара для шести провідних світових валют ICE Dollar Index виріс з початку року приблизно на 4,3%, що суттєво ускладнило покупки нафти, ціна якої на світовому ринку котирується у валюті США.

До кінця березня ICE Dollar Index досяг максимального значення за вісім місяців, перевищивши позначку 83 пункти, що в першу чергу суттєво ускладнило покупки нафти Brent. На відміну від нафти WTI, яка видобувається і переробляється на території США, нафта Brent є експортним товаром і тому більш чутлива до змін курсової вартості валют, відзначають експерти.

Читайте також: Ціна нафтової "корзини" ОПЕК досягла максимального значення за два з половиною тижні - 106,79 дол./бар