ua en ru

Ціна нафти BFOE впала до мінімуму за п'ять місяців - до 107,42 дол./бар

Індикативна ціна умовної північноморської нафтової суміші BFOE (Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk) сьогодні впала до мінімуму за п'ять місяців, встановившись нижче 107,5 дол./бар. Нафта BFOE сьогодні подешевшала на 1,67 дол, або на 1,5%, а її середня за 21 день ціна офіційно склала 107,42 дол./бар. - найнижчий показник після 22 грудня 2011 р.

На біржі ICE Futures Europe в Лондоні з ціни нафти BFOE формується індикатор IPE Brent Index. Його значення, що встановилось наступного дня після завершення контрактного періоду для ф'ючерсу IPE Brent Crude відповідного місяця постачання, визначає остаточну ціну закриття (виконання) угод по цьому інструменту.

Нафта BFOE вважається базовим сортом для визначення цін на нафту, представлену на ринках Європи і Середземномор'я. У тому числі від ціни BFOE розраховується ринкова вартість російської експортної нафти марки Urals, а щодо значення IPE Brent Index встановлюються остаточні ціни виконання угод з нафтовими ф'ючерсами Brent і Urals на московській біржі РТС.

Відзначимо, ціна нафтового "кошика" ОПЕК впала сьогодні майже на 2% і вперше за п'ять місяців опустилася на рівень 105 дол./бар.