ua en ru

Ціна нафти BFOE сьогодні другий торговий день поспіль залишається вищою за позначку 125 дол./бар

Індикативна ціна умовної північноморської нафтової суміші BFOE (Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk) сьогодні другий торговий день поспіль залишається вищою за позначку 125 дол./бар. Станом на 12 березня ц.р. її ціна офіційно склала 125,58 дол./бар.

Нафта BFOE сьогодні подешевшала на 9 центів, після того, як станом на 9 березня ц.р. її ціна досягла максимального значення за три роки і сім місяців - 125,67 дол./бар. Це був її найвищий показник після 29 липня 2008 р. Тим часом історичний максимум для ціни нафти BFOE був зареєстрований за станом на 4 липня 2008 р. - 145,65 дол./бар.

На біржі ICE Futures Europe в Лондоні з ціни нафтової суміші BFOE формується індикатор IPE Brent Index. Його значення, що встановилось наступного дня після завершення контрактного періоду для ф'ючерсу IPE Brent Crude відповідного місяця постачання, визначає остаточну ціну закриття (виконання) угод по цьому інструменту.

Нафтова суміш BFOE вважається базовим сортом для визначення цін на нафту, представлену на ринках Європи і Середземномор'я. У тому числі від ціни BFOE розраховується ринкова вартість російської експортної нафти марки Urals, а щодо значення IPE Brent Index встановлюються остаточні ціни виконання угод з нафтовими ф'ючерсами Brent і Urals на московській біржі РТС.

Відзначимо, ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent знизилися з початку дня більш ніж на 1 дол.