ua en ru

Ціна на золото знизилася 27 лютого 2014 р

Ф'ючерси на золото в четвер, 27 лютого, на 06:00 за київським часом знаходилися на позначці 1326,68 дол./унція (-0,1%)

Ф'ючерси на золото в четвер, 27 лютого, на 06:00 за київським часом знаходилися на позначці 1326,68 дол./унція (-0,1%), срібло - 21,06 дол./унція (-0,91%), платину - 1425,9 дол./унція (-0,23%), паладій - 727,35 дол./унція (-0,57%).

Вартість дорогоцінних металів за підсумками торгів 26 лютого в Нью-Йорку знизилася. Офіційні спотові ціни склали: на золото - 1330,8 дол./унція (-0,88%), срібло - 21,32 дол./унція (-3,1%), платину - 1434,0 дол./унція (-0,84%), паладій - 736,0 дол./унція (-0,54%).

Ціни на золото зросли в останні кілька тижнів і досягли рівнів листопада 2013 р. І це при тому, що американський ринок акцій (S&P і Dow Jones) зріс порівняно з відмітками минулого року, зазначають аналітики Standard Bank. Фактично 24 лютого індекс S&P досяг історичного максимуму. З березня минулого року золото знаходилося в негативної кореляції з S&P. Навіть попит на фізичне золото, в основному в Азії, виявився нижче, ніж в листопаді і грудні 2013 р.

Загальновідомо, що темпи ліквідації вкладів в ETF-фонди по золоту істотно сповільнилися. Фактично динаміка вкладів у фондах з середини січня посіла бічній діапазон. Таким чином, ETF перетворилися з постачальника золота на ринки, яким вони були з січня 2013 р., в більш нейтральний фактор. Разом з тим на ринку скоротилося число коротких позицій, а кількість нових довгих позицій зросла. Тим не менш ключовим фактором, який визначить, чи буде відбуватися подальша ліквідація вкладів в ETF-фонди, є прибутковість десятирічних державних облігацій США. З початку січня цей показник знизився з трохи більше 3% до поточних 2,74%. Зниження номінальної дохідності облігацій у свою чергу вилилося в зниження реальних процентних ставок. На це вказує прибутковість десятирічних облігацій США, індексованих за рівнем інфляції, яка впала з трохи менше 0,8% у грудні минулого року до 0,56%. Золото традиційно пов'язують обернено пропорційні відносини з довгостроковими реальними процентними ставками в США. Так що зниження прибутковості облігацій означає зростання цін на золото, підкреслюють аналітики Standard Bank.
"Наші аналітики по країнам G10 раніше, очікують, що до кінця поточного року прибутковість облігацій США зросте: до того часу прибутковість десятирічних державних облігацій США досягне 3,75%. Зростання номінальної прибутковості без поправки на інфляцію викличе збільшення реальних процентних ставок. Якщо перспективи економіки США значно не зміняться, зростання прибутковості призведе до подальшої ліквідації вкладів в ETF-фонди по золоту. Тому ми не можемо занадто оптимістично оцінювати перспективи ринку золота, виключаючи, звичайно, короткострокові спекулятивні покупки і спостерігається зараз активність у покритті коротких позицій. Ми вважаємо, що зростання цін на золото в поєднанні з прогнозами збільшення прибутковості облігацій США може викликати нову хвилю ліквідації вкладів. З іншого боку, ми можемо припустити більш помітне, хоча й порівняно приглушене, відновлення цін на золото у другому півріччі 2014 р. До цього можуть привести більш високий попит в Індії, після того як поточний платіжний баланс країни досить відновиться, а також зростаючий попит у Китаї", - підсумували аналітики Standard Bank.