ua en ru

Ціна на золото падає 26 березня 2014 р

Ф'ючерси на золото в середу, 26 березня, на 06:00 за київським часом знаходилися на позначці 1313,4 дол./унція (+0,15%)

Ф'ючерси на золото в середу, 26 березня, на 06:00 за київським часом знаходилися на позначці 1313,4 дол./унція (+0,15%), срібло - 20,01 дол./унція (+0,14%), платину - 1423,6 дол./унція (+0,19%), паладій - 786,15 дол./унція (-0,41%).

Вартість дорогоцінних металів за підсумками торгів 25 березня в Нью-Йорку змінилася різноспрямовано. Офіційні спотові ціни склали: на золото - 1312,7 дол./унція (+0,16%), срібло - 20,1 дол./унція (+0,35%), платину - 1422,0 дол./унція (-0,42%), паладій - 792,0 дол./унція (-0,88%).

Сировинний ринок другий тиждень відчуває труднощі, так як деякі з тих товарів, що найбільш активно зростали на початку року, продовжують здавати позиції. Більшість секторів потрапила в хвилю продажів, які здійснювали тактичні трейдери, зокрема хедж-фонди. В результаті широкий сировинний індекс DJ-UBS знизився. В умовах погіршення інвестиційних умов, що спостерігався в останні кілька тижнів, хедж-фонди скорочували досягли великих обсягів довгі позиції.

Приводом для розпродажів останніх днів стали рішучі заяви глави ФРС США Джанет Йеллен. "Однак під зовнішньою оболонкою лежить геополітичний ризик у вигляді напружених відносин між Росією і Заходом з-за України, який раніше вказує на потенційне зростання цін на різні сировинні товари, зокрема золото", - вважає стратег і директор відділу біржових продуктів брокерської компанії Saxo Bank Оле Слот Хансен.

На тлі зростання ціни золота попит в Китаї знизився, чому останнім часом також сприяло ослаблення курсу китайського юаня. У результаті контракт XAU9999 на Шанхайській біржі золота торгувався дешевше, ніж на спотовому ринку. Хедж-фонди на початку березня активно купували, однак наявні на сьогоднішній день дані свідчать про те, що такі покупки були зумовлені закриттям коротких позицій, а не відкриттям нових довгих.

"На цьому тижні ми побачили, як формується "золоте перетин". Така фігура утворюється, коли 50-денна змінна середня перетинає вниз ("смертельна") або вгору ("золоте") 200-денну ковзну середню. Причина, чому вона привертає до себе увагу, полягає в тому, що таке трапляється порівняно рідко і може означати зміну напрямку. В цілому інтерес гравців дещо знизився, але підтримка в області лінії тренда на позначці 1322 дол./унція і 200-денний ковзної середньої на рівні 1297 дол./унція залишається в силі. Крім того, на тлі поєднання "золотого перетину" з зберігаються хвилюваннями з приводу України трейдери, які грають на короткострокову перспективу, а особливо на довгострокову, на даному етапі віддадуть перевагу залишатися в довгих позицій по золоту", - сказав Хансен.