ua en ru

Ціна на золото трохи знизилася 1 квітня 2014 р

У вівторок, 1 квітня, на 07:00 за київським часом ф'ючерси на золото знаходилися на позначці 1285,42 дол./унція (+0,13%)

У вівторок, 1 квітня, на 07:00 за київським часом ф'ючерси на золото знаходилися на позначці 1285,42 дол./унція (+0,13%), срібло - 19,72 дол./унція (-0,18%), платину - 1418 дол./унція (-0,2%), паладій - 770,45 дол./унція (-0,86%).

Вартість дорогоцінних металів за підсумками торгів у понеділок, 31 березня, в Нью-Йорку змінилася різноспрямовано. Офіційні спотові ціни склали: на золото - 1285,8 дол./унція (-0,78%), срібло - 19,86 дол./унція (-0,33%), платину - 1423 дол./унція (-0,5%), паладій - 780 дол./унція (+0,26%).

На минулому тижні срібло продовжило випереджаюче зростання: співвідношення цін золота і срібла на п'ятницю впав до тижневого мінімуму, зупинившись на рівні трохи вище 65. Більш чутливе до макроекономічної кон'юнктури срібло виграє від позитивної статистики. Між тим чинником посилення тиску на ринок золота стало невелике зміцнення долара, який перебував у нерішучості після публікації неоднозначною макроекономічної статистики по США. У той же час зростання світових ринків акцій і підвищення апетиту до ризику сприяли підйому цін на інші дорогоцінні метали.

Учасники ринку платиноїдів продовжували стежити за розвитком ситуації в ПАР, де пішла вже 11 тиждень страйку працівників гірничодобувної промисловості. При цьому жодних ознак того, що профспілка AMCU і найбільші світові виробники платини, що працюють в ПАР, врешті-решт зможуть прийти до прийнятного для обох сторін рішення, як не було, так і немає. Основний вплив на ринок зараз надає загальний настрій гравців, а довгострокові негативні наслідки для галузі, які так чи інакше буде мати нинішній страйк, в основному залишаються за кадром. Між тим на тлі побоювань скорочення складських запасів премії в цінах на платинову губку і злитки на минулому тижні залишалися високими. Якщо на цій торгової п'ятиденці переговори знову закінчаться нічим, кінцеві споживачі будуть змушені продовжувати платити високі спотові премії. В результаті обидва металу з великою ймовірністю можуть знову повернутися до березневих цінових максимумів, вважають аналітики.

Спадний тренд на ринку золота зберігається, чому сприяє триває ліквідація надлишкових спекулятивних довгих позицій при практично повній відсутності підтримки з боку фізичного сегмента. Потенційне зміцнення долара до кінця цього тижня може призвести до ще більш сильного падіння жовтого металу, якщо, звичайно, апетит до ризику залишиться на достатньому рівні. Динаміку цін на золото, як і раніше будуть визначати очікування дій ФРС і ситуація на ринку Форекс, вважають аналітики.