ua en ru

Ціна золота знижується на 16 грудня 2013 р

Ф'ючерси на дорогоцінні метали в понеділок на 06:00 за київським часом знаходилися на позначках: золото - 1235,50 дол./унція (+0,08%), срібло - 19,58 дол./унція (-0,13%), платину - 1361,20 дол./унція (-0,12%), паладій - 717,20 дол./унція (+0,14%).

Дорогоцінні метали за підсумками торгів 13 грудня в Нью-Йорку закрилися різноспрямовано. Офіційні спотові ціни склали: на золото - 1239,70 дол./унція (+1,1%), срібло - 19,78 дол./унція (-0,95%), платину - 1371 дол./унція (+0,37%), паладій - 721 дол./унція (+0,14%).

Спотові ціни на золото на минулому тижні помітно просіли. Як і очікувалося, підйом початку грудня виявився недовгим. Гравці поспішили зафіксувати утворилася в результаті останнього відскоку прибуток, внаслідок чого майже весь він був повернутий назад всього за дві торгові сесії, відзначають аналітики. Американська економічна статистика носила неоднорідний характер, і по суті, для ринку золота мало що змінилося. Проте золото залишається "заручником" динаміки долара, мінливих очікувань щодо початку згортання програми кількісного пом'якшення і загального рівня апетиту до ризику на фінансових ринках в цілому. Багато хто побоюється, що про скорочення програми FOMC може оголосити вже найближчим часом, проте, на думку аналітиків, регулятор, швидше за все, віддасть перевагу відкласти рішення до початку майбутнього року. З першим же більш або менш відчутним відскоком курсу долара учасники ринку золота почали виходити з відкритих за останній час довгих позицій.

Відрізняються дещо більшою волатильністю ф'ючерси на золото, що котируються на CME, подешевшали ще сильніше. При цьому показники місячної волатильності для обох бенчмарків (спот і терміновий ринок) поступово збільшувалися протягом останніх двох місяців, вже досягли максимумів кінця жовтня. Однак з показниками волатильності цього не відбувається, оскільки ринок очікує різкого зниження торгової активності в період свят.

Ринок наближається до грудневих мінімумів, на яких очікуються мляві торги в бічному тренді, при цьому котирування, швидше за все, візьмуть перепочинок напередодні засідання ФРС, яке відбудеться на цьому тижні. Динаміку торгів на ринку продовжать визначати макроекономічні фактори, що оскільки золото продовжує торгуватися проти долара, вважають аналітики.