ua en ru

Ціна на електроенергію для ЗЗФ групи "Приват" буде нижчою, ніж для населення, - експерт

Кабінет міністрів ухвалив рішення, згідно з яким, феросплавні заводи групи «Приват» отримують електроенергію по самому низькому тарифу. Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань ПЕК Олександр Гудима.

«Логічних пояснень таким крокам уряду у мене немає», - підкреслив нардеп.

Читайте також: Коломойський і Хорошковський готують до продажу українські феросплави, - експерти

За його словами, спочатку уряд вирішив не брати до уваги т.зв. звані дотаційні сертифікати в тарифах для електрометалургійних підприємств, що автоматично знизить для них вартість електроенергії приблизно на третину. А вчора державна підстанція «Ф-2» була продана підконтрольному Запорізькому заводу феросплавів (ЗЗФ, входить до групи «Приват»), що дозволить перевести підприємство з II класу споживачів на I клас.

В результаті цього, тариф на електроенергію для ЗЗФ буде знижений у два рази - з нинішніх 0,95 грн/кВт•год до 0,52 грн кВт•год Для порівняння, зараз населення, яке споживає понад 800 кВт•г на місяць платить 0,96 грн.

«Тобто, сьогодні за рахунок населення олігархам створюються тепличні умови, щоб вони заробляли ще більше грошей», - пояснив Гудима.

Нагадаємо, згідно з рішенням Кабміну, з 1 жовтня 2012 р. до 1 березня 2013 р. дотаційні сертифікати (компенсація витрат, пов'язаних з постачанням електроенергії за регульованим тарифом) виключаються з оптової ринкової ціни електроенергії для електрометалургійних підприємств. 16 жовтня ЗЗФ виграв тендер на покупку трансформаторної підстанції «Ф-2» і придбав її за 37,21 млн грн. Будівництво нової підстанції обійшлося б для заводу майже в два рази дорожче - близько 70 млн грн.

Читайте також: США продовжили на п'ять років дію антидемпінгових мит на імпорт силікомарганцю з України