ua en ru

Ціна на газ для населення з жовтня може вирости майже на 19%, - документ

Ціна на газ для населення з жовтня може вирости майже на 19%, - документ Фото: ціна на газ може зрости (УНІАН)

Такі показники закладені в фінансовому плані НАК "Нафтогаз-України"

Ціна на газ для населення з жовтня може вирости майже на 19%. Такі показники закладені в фінансовому плані НАК "Нафтогаз-України", копія якого є у розпорядженні РБК-Україна.

Відповідний фінансовий план сьогодні розгляне Кабінет міністрів України на своєму засіданні.

У фінансовому плані НАК "Нафтогаз України" на 2017 рік з 1 жовтня закладено збільшення вартості газу для споживачів, що потрапляють під дію спецобязательств НАКу, на 19% - до 5873 гривні за тисячу кубометрів (без ПДВ).

Це означає, що якщо Кабінет міністрів сьогодні затвердить документ, який внесений до порядку денного до розгляду, то з жовтня для населення і релігійних організацій газ подорожчає майже на 1 тис. гривень за тисячу кубометрів.

Фактично, це також означає, що для побутових споживачів і релігійних організацій зростуть ціни на теплову енергію, в структурі якої газ займає 60-70%. Для інших споживачів вартість газу встановлюватиметься компанією НАК "Нафтогаз України" самостійно, відповідно до паритету імпорту.

Нагадаємо, постанова Кабміну №758 про спецзобов'язання НАКу діє з 2015 року. З 1 квітня цього року і по 1 жовтня вартість газу для побутових абонентів, релігійних установ і теплоенергетиків, які споживають газ для потреб населення встановлена ​​в розмірі 4942 гривень за тис. кубометрів.

В кінці березня 2017 року Кабмін затвердив проект постанови, якою продовжив на рік - до 1 квітня 2018 року - дію режиму спецзобов'язань НАК "Нафтогаз України" щодо забезпечення природним газом побутових споживачів, теплову генерацію і релігійні організації.

Згідно з проектом, протягом року на "Нафтогаз" покладено зобов'язання купувати природний газ за ціною 4849 гривень за тисячу кубометрів, а також формувати прогнозний обсяг газу на наступний рік, необхідний для забезпечення потреб населення, бюджетних і релігійних організацій та виробників теплової енергії. Крім того, з 1 квітня цього року НАК повинен буде продавати природний газ для зазначених категорій споживачів за ціною 4942 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ і тарифів на транспортування і розподіл).