ua en ru

Ціна на електроенергію в Україні в рази нижча за середньоєвропейську, - експерт

Ціна на електроенергію в Україні в рази нижча за середньоєвропейську, - експерт

А газ, за словами експерта, найдешевший

Ціна на електроенергію в Україні в рази нижча за середньоєвропейську. Про це пише на своїй сторінці в мережі Facebook енергетичний експерт Олексій Хабатюк з посиланням на energypriceindex.com.

alt

"Київ став 30 столицею, яка увійшла в Індекс цін на електроенергію для населення в європейських столицях. Електроенергія разюче дешевша в рази. Газ найдешевший", - пише експерт.

altalt

Згідно з даними Центру досліджень в області світової енергетики VaasaETT, який збирає інформацію про щомісячні ціни на електроенергію і газ для побутових споживачів у великих містах країн ЄС, жителі Києва платять за електроенергію найменше європейських столиць – 3,94 євроцентів за кВт-годину. Далі йдуть Белград, Софія і Бухарест, вартість електроенергії в Німеччині в 10 разів вища від української – 30,88 ц/кВчас. При цьому середня ціна – близько 17 євроцента за кВт-год.

Аналогічна ситуація з цінами на газ. В Україні найнижчі ціни на газ для населення серед європейських столиць – 2,43 євроцентів за кВт-годину. Найвищі ціни на газ у Європі - Стокгольмі (23,32 євроцента), а середня – близько 6,5.

Нагадаємо, в 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, якою урівняв ціни на газ для промисловості та населення.

Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону. 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якому затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Перший заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що енергетична політика повинна залишатися відповідною програмним зобов'язаннями України перед МВФ, і рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичних формул має вирішальне значення.