ua en ru

Ціна долара на рівні 14 грн - далеко не межа, - учасники ринку

Банкіри вмовили НБУ відмовитися від штучного єдиного курсу, якого просив їх дотримуватися Нацбанк. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Через два тижні після зникнення готівкового долара з продажу та відновлення чорного ринку валюти банки підняли ціну долара до 13,5 грн/дол. Політичні ризики лише зберігають напруженість на ринку.

Національному банку не вдалося командними методами утримати курс долара в діапазоні 12,4-12,9 грн, який був визначений ним два тижні тому як оптимальний ринковий курс. Банки послухалися його, і практично всі найбільші гравці ринку виставили єдиний курс продажу валюти - 12,9 грн/дол.

Однак купити готівковий долар за такою ціною було фактично неможливо, оскільки на міжбанку реальна ціна валюти перевищувала 14 грн/дол. Дефіцит долара, як і в попередні роки, знову спровокував появу чорного ринку. Котирування на ньому були набагато вище - від 13,6-13,9 грн/дол до 14,0-14,3 грн/дол, але валюту можна було купити без будь-яких документів, обмежень НБУ (діє ліміт до 1 тис. дол. у день) і без сплати 0,5-процентного збору в Пенсійний фонд.

Вчора на міжбанку торги закрилися на рівні 14,35 грн/дол. І хоча середньозважений курс долара, за даними НБУ, виявився набагато нижчим - 13,55 грн/дол, регулятору довелося змиритися з необхідністю повернення до ринкових методів. Офіційний курс, який тримався в районі 12,9-13,0 грн/дол сім сесій, вчора підскочив на 34 коп.

"Національний банк визнав, що сила ринку сильніше сили домовленостей. Закон попиту і пропозиції складно скасувати або замінити протоколом", - пояснює те, що відбувається заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський. Того, що НБУ змінив своє ставлення до ситуації, сприяли і постійні зустрічі з банкірами.

Ситуацією на валютному ринку зацікавилися навіть в уряді, де напередодні заявили, що підготували проект держбюджету на 2015 рік на підставі курсу 12,9 грн/дол.