ua en ru

Трудова імміграція в Литву збільшилась більш ніж у два рази

Трудова імміграція в Литву збільшилась більш ніж у два рази Ілюстративне фото (pictures-and-images.com)

В основному на заробітки їдуть українці

Згідно з останніми статистичними даними, число іноземців, які приїжджають на роботу в Литву, в цьому році збільшилася більш ніж у два рази, а уряд тим часом розглядає способи обмеження імміграції робочої сили. Про це повідомляє портал Delfi з посиланням на дані Департаменту міграції Литви.

Зокрема, повідомляється, що більшість приїжджають в Литву людей вже традиційно є громадянами України, повідомили BNS в Департаменті міграції. За даними цієї установи, за перший квартал цього року іноземцям було видано майже 16,9 тис. віз або дозволів на проживання.

Згідно з підрахунками, це приблизно в два з половиною рази більше, ніж прибуло до 2017 року. За перші чотири місяці минулого року в Литву прибуло трохи більше 7 тис. іноземців.

За перший квартал цього року до Литви прибули понад 11,3 тис. українців, у 2017 році - майже 3,6 тис.

В якості реакції на зростаючу трудову імміграцію уряд оголосив на цьому тижні, що планує ввести квоти для деяких професій для некваліфікованих робітників з-за кордону, конкретні пропозиції будуть представлені восени.

Зараз це питання найбільш актуальне через зростання кількості українських водіїв і будівельників.
За словами прем'єр-міністра Саулюса Сквернялиса, квоти забезпечать, щоб Литву не заполонила дешева робоча сила.

Підприємства, які беруть на роботу іноземців, кажуть, що в Литві існує нестача працівників, і ці квоти будуть перешкоджати прийому на роботу. Профспілки плани уряду підтримують і стверджують, що квоти будуть захищати зарплати місцевих жителів від демпінгу і дозволять їм зберегти свої робочі місця.