ua en ru

Колишній голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше вважає, що ЄС необхідний банківський союз

Колишній голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше є прихильником створення банківського та бюджетного спілок. Крім того, він вважає, що ті держави, які не дотримуються укладених домовленостей, повинні бути поставлені під централізований нагляд.

На думку Тріше, європейській економіці необхідне правильне керівництво: "Незалежно від фонду стабільності ESM я бачу на перспективі три стержні економічного керівництва в зоні євро: по-перше, нам потрібен посилений Пакт стабільності та економічного зростання. По-друге, нам треба забезпечити контроль за індикаторами конкурентоспроможності та дисбалансів усередині валютного союзу. І по-третє, нам необхідні банківський союз, тобто контроль на рівні зони євро, можливість прямої рекапіталізації і фонд гарантування вкладів. Перші два стержня вже увійшли в європейське законодавство. навколо третього ведеться дискусія. Він дуже важливий для того, щоб зруйнувати шкідливі зв'язки між державними фінансами і банками".

Тріше відзначає, що проблеми в банківській сфері становлять загрозу для всіх країн ЄС: "Якщо європейська банківська система нестабільна, то це становить загрозу для кожного європейця. Благополуччя всіх, і німців теж, спочиває на стабільності внутрішнього ринку ... Я вважаю, що нам потрібен централізований фінансовий нагляд замість національних відомств для того, щоб підтвердити, що солідарності без відповідальності не буває".

На питання про те, чи стане ЄЦБ органом централізованого фінансового нагляду, Тріше відзначив: "Це один з варіантів, який, до речі, передбачений і Маастрихтським договором. Для цього достатньо одноголосного рішення країн - членів ЄС. Поки я працював в ЄЦБ, я цього не вимагав. Але в нинішній обстановці я вважав би це хорошою ідеєю".

Крім того, Тріше вважає, що позитивний вплив на єврозону може надати принцип економічної та податкової федерації: "Як виняток я пропоную принцип економічної та податкової федерації. Якщо країни не дотримуються правила і домовленості, наражаючи на небезпеку євро, то спільнота має мати можливість ставити їм обов'язкові до виконання умови. Я пропоную абсолютно демократичну процедуру: Єврокомісія вносить до Ради ЄС пропозицію, і в тому випадку, якщо він його схвалює, Європарламент повинен прийняти рішення про такі умови. Процедура ця повинна застосовуватися лише у виняткових випадках - тоді, коли виникає небезпека для стабільності валютного союзу в цілому. До тих пір поки всі домовленості дотримуються, фіскальна політика залишається під національним суверенітетом ".