ua en ru

Три країни ЄС проти згадування європейської перспективи України в заяві саміту, - DW

Три країни ЄС проти згадування європейської перспективи України в заяві саміту, - DW Фото: прапори України та ЄС (pixabay.com)

Київ наполягає на визнанні європейських прагнень України у підсумковому документі

Кілька країн Європейського Союзу (ЄС) виступають категорично проти згадування європейської перспективи України в підсумковій заяві саміту Україна-ЄС. Про це повідомляє DW, посилаючись на свої джерела в Єврокомісії.

"У спільній заяві саміту Україна-ЄС Київ має намір зафіксувати пункт про європейську перспективу. Деякі країни ЄС, однак, категорично проти", - йдеться в повідомленні.

Згідно інформації видання, Київ наполягає, щоб у текст спільної заяви включили пункт про визнання з боку ЄС європейських прагнень України. Відзначається, що проти такого формулювання категорично виступають Нідерланди, їх опосередковано підтримують Німеччина і Франція.

У цілому, проект тексту заяви нинішнього саміту охоплює всі основні напрями співробітництва України з ЄС і не викликає заперечень ні у однієї із сторін. Крім одного речення в преамбулі документа про визнання ЄС європейських устремлінь України і вітання її європейського вибору.

Так, українська сторона наполягає, щоб ця пропозиція була включена в текст саме в такому вигляді. Інакше, за інформацією джерела, Київ відмовиться від прийняття спільної заяви.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що сьогодні, 12 липня 2017 року, ЄС опублікував рішення про ратифікацію Угоди про асоціацію між ЄС, Європейським співтовариством з атомної енергії та Україною.