ua en ru

Три основних фондових індексу США встановили рекорди історичних максимумів

Три основних фондових індексу США встановили рекорди історичних максимумів Фото: відразу три фондових індексу США закрилися на історичному макимуме

В останній раз таке відбувалося в 1999 році

Одразу три основних фондових індекса США S&P 500, Dow Jones Industrial Average (DJIA) і NASDAQ — закрилися 11 серпня 2016 року на історичному максимумі. За даними Dow Jones, в попередній раз таке сталося 31 грудня 1999 року. Про це повідомляє РБК.

Так, значення фондового індексу S&P 500 в ході торгів піднімалась до пункту 2188,45. Таке значення стало найвищим показником відкриття за всю історію існування індексу, публікація якого почалася у березні 1957 року з позначки 44,06 пункту. Закрилися торги на позначці 2185,79 пункту (+0,47% до попереднього закриття), що також стало рекордом.


Індекс S&P 500 є індикатором стану економіки США і відіграє провідну роль при формуванні економічної політики та стратегии розвитку економіки. При розрахунку індексу S&P 500 враховуються котирування акцій 500 найбільших публічних і найбільш значимих компаній США, що представляють різні галузі економіки країни і торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі (NYSE) і біржі NASDAQ.

Індекс DJIA (розраховується, виходячи з котирувань акцій 30 найбільших компаній США, що торгуються на NYSE і NASDAQ) виріс за підсумками дня на 0,64% — торги закрилися на рекордній позначці 18613,52 пункту. Високотехнологічний індекс NASDAQ за день виріс на 0,46% (до 5228,4 пункту), також встановивши новий рекорд.

Як стверджують аналітики, зростання фондових індексів обґрунтований зростанням світових цін на нафту. Так, 11 серпня 2016 року нафта марки Brent на біржі ICE подорожчала приблизно на 5%, торги нею вперше за три тижні закрилися вище позначки 46 доларів за барель.

Зростання нафтових котирувань призвів до того, що енергетичний індекс S&P виріс за підсумками вчорашніх торгів на 1,3%, показавши кращу динаміку серед десяти основних галузевих індексів. При цьому, одним з ключових чинників зростання стали акції нафтової компанії Chevron подорожчали за день на 1,26%.

Оптимізм інвесторів підвищили також дані про зниження числа безробітних у США і кращі, ніж очікувалося, результати роботи великих ритейлерів Macy's і Kohl's. Акції Macy's вчора подорожчали на 17,09%, після того, як стало відомо, що зіставні продажі в магазинах мережі скоротилися менше, ніж прогнозували. Папери Kohl's, на тлі позитивної звітності, подорожчали на 16,17%.

Основні фондові індекси США підштовхнув вгору також зростання вартості акцій Nike (+2,9%), фармацевтичної компанії Merck (+1,58%) і виробника блокнотів Post-It і клейкої стрічки Scotch 3М (+1,22%).

Нагадаємо, зростання індексів почався в квітні, коли фондовий ринок США закрився зростанням на тлі даних референдуму в Британії.