ua en ru

Три хімзаводи відновили роботу завдяки замовленням на 1 млрд гривень, - Аграрний фонд

Три хімзаводи відновили роботу завдяки замовленням на 1 млрд гривень, - Аграрний фонд

За даними Аграрного фонду, чотиримісячний колапс на ринку мінеральних добрив близький до завершення

Хімічні підприємства групи Ostchem, на які припадає понад 80% пропозиції на ринку мінеральних добрив, відновили роботу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ПАТ "Аграрний фонд".

Зокрема, згідно з даними фонду, 16 червня заробив ПАТ "Азот" (Черкаси), 5 липня – ПАТ "Рівнеазот", а в минулу п'ятницю, 7 липня – ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот".

З посиланням на Osthem у фонді зазначили, що всі хімічні підприємства були зупинені через брак обігових коштів та конкуренції з боку російських виробників. В цілому хімічна галузь України була деактивована на чотири місяці.

За даними "Аграрного фонду", засоби для формування закупівельних партій добрив і запуску заводів склали в загальній складності близько 1 млрд гривень, з яких 750 млн гривень були вивільнені з резервів ПАТ.

"Ці кошти були тимчасово вільні в рамках залученої нами кредитної лінії від "Укргазбанку", - пояснив глава ПАТ "Аграрний фонд" Андрій Радченко. – Спочатку гроші планувалося направити на розширення нашої форвардної програми, але ми виходили з того, що стабілізація ситуації на ринку міндобрив та запобігання паніки у аграріїв – загальнодержавні пріоритети. Тому було прийняте рішення про надання цього траншу".

Він також зазначив, що загальний штат трьох зупинених заводів Ostchem - 11,5 тис. осіб, а з урахуванням суміжних галузей – 40 тис. осіб. "Одноразове їх звільнення могло б спровокувати важкі соціальні наслідки", - говорить Радченко.

Враховуючи, що хімзаводи обтяжені багатомільйонними боргами, контрактантом з боку Ostchem виступила новостворена компанія "Статус-трейд", повідомили в прес-службі фонду. В даний момент компанія проходить перевірку з боку Фінмоніторингу.

Повідомляється, що на сьогодні з заводами Ostchem укладені договори на поставку вже близько 200 тис. тонн добрив, які можуть бути спрямовані сільгоспвиробникам. Таким чином, підкреслили в прес-службі, чотиримісячний колапс на ринку мінеральних добрив близький до завершення.

В "Аграрному фонді" відзначили, що три хімічні заводи, що входять у групу Ostchem, зупинили роботу в березні через припинення газопостачання з боку НАК "Нафтогаз України". Компанія заявляла про відсутність коштів для передоплати за паливо. Фонд підкреслює, що заручниками ситуації виявилися сільгоспвиробники, які, за даними профільних аграрних асоціацій, внесли передоплату за добрива в розмірі близько 2 млрд гривень.