ua en ru

Три чверті українців проти дистанційної роботи

Три чверті українців проти дистанційної роботи Фото: більшість українців проти дистанційної роботи (Віталій Носач, РБК-Україна)

У травні 14% представників економічно активного населення заявили, що хочуть працювати дистанційно. Негативно до дистанційної роботи поставилися 73% економічно активних респондентів, ще 12% не визначилися.

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Найчастіше до дистанційної роботи позитивно ставляться ті, хто, під час пандемії коронавірусу перейшов на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати (29,5%), хоча більшість з-поміж них (56%) не хочуть працювати дистанційно. Серед тих, хто відповідає, що перейшов на дистанційну роботу з частковим збереженням заробітної плати - відповідно 22% і 69%, серед тих, хто під час пандемії пішов в повністю оплачувану тривалу відпустку - відповідно 17% і 79%, пішов у частково оплачувану відпустку - відповідно 13% і 75%, пішов у неоплачувану відпустку - відповідно 12% і 70,5%, втратив роботу - відповідно 11% і 60%, серед тих, хто не відчув жодних змін і працює, як і раніше - відповідно 10% і 80%.

Ставлення до дистанційної роботи статистично значуще не відрізняється серед працівників державного сектору (відповідно 14% і 76%) і приватного сектору (відповідно 15% і 74%), так само як і серед тих, хто працює на постійній основі (відповідно 14% і 75%) та тих, хто працює на тимчасовій основі (відповідно 12,5% і 76,5%).

Три чверті українців проти дистанційної роботи

Дослідження проведене Центром Разумкова з 21 по 26 травня 2021 року по всій Україні за виключенням окупованих Росією територій. Методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів було опитано 2017 респондентів. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.