ua en ru

Трейдер ОПЗ завдав державі 81 млн гривень збитків

Трейдер ОПЗ завдав державі 81 млн гривень збитків Фото: трейдер ОПЗ завдав державі 81 млн гривень збитків

НАБУ отримало доступ до рахунків компанії в австрійському банку

Продавець продукції ПАТ "Одеський припортовий завод" компанія "Newscope Estates Limited" в результаті неправомірний дій завдала державі збитків в сумі 81 млн гривень. Сума збитку була підрахована слідчими Національного антикорупційного бюро, які отримали доступ до рахунків фірми за рішенням Солом'янського суду Києва. Про це повідомляють "Наші гроші".

Згідно з повідомленням, таке рішення суд прийняв 8 серпня у відповідь на звернення НАБУ в рамках розслідування справи № 42015160000000338 від 04.06.2015 року.


В результаті, слідство отримало можливість вилучити для вивчення документи в австрійському банку "Meinl Bank AG" в Австрії, що стосуються рахунків трейдера "ОПЗ".

В ході вивчення документів, слідством встановлено, що посадові особи ВАТ "Одеський припортовий завод", намагаючись одержати неправомірну вигоду, уклали з іноземними компаніями угоди на поставку продукції заводу за заниженими цінами.

Так, протягом 2015 році на підставі контрактів з британською компанією "Newscope Estates Limited" ОПЗ здійснило 30 поставок карбаміду марки Б на загальну суму 1,63 млрд гривень (еквівалентно 54, 81 млн євро). З квітня по грудень завод відвантажував британської компанії карбамід на умовах FOB у порту "Південний". Далі "Newscope Estates Limited" перепродувала продукцію за значно вищими цінами в Туреччину, Єгипет, Болгарію, Індію, Іспанію, Швейцарію та інші країни.

У той же час, за іншими контрактами ОПЗ на аналогічну продукцію порівняно з угодами "Newscope Estates Limited" ціни були вище. Наприклад, у квітні 2015 року році ОПЗ реалізував швейцарської компанії "Nitora commodities AG" партію карбаміду 260-251 доларів за тонну. У цей же період завод продав "Newscope Estates Limited" цей карбамід по 240 доларів/ тонна. А в липні ОПЗ продав цей товар іншої швейцарської компанії "Ameropa AG" по 280 доларів/ т, а "Newscope Estates Limited" - на 5 доларів/ т дешевше.

НАБУ звернулося в суд з проханням надати доступ до рахунків британської компанії "Meinl Bank AG" (Австрія). Після отримання судового рішення детективи планують звернутися компетентних органів Австрії з запитом про міжнародну правову допомогу. Суд дозволив правоохоронцям Австрії доступ до документів про відкриття рахунків "Newscope Estates Limited" та про рух коштів "Meinl Bank AG" та інших банках Австрії.

Раніше в рамках цієї кримінальної справи НАБУ отримало дозвіл на доступ до банківських документів компанії "Antra GmbH". Ця фірма мала угоду з ОПЗ про давальницьку схему поставок природного газу в обмін на карбамід. До травня 2015 компанія "Antra GmbH" називалася "System Actives GmbH" і спеціалізувалася на телекомунікаційних проектах. Її єдиним власником був житель Відня Леонід Марчук, якого пов'язують з головою комітету ВР з ПЕК Миколою Мартиненком. Тепер власником "Antra GmbH" є швейцарська компанія "Універсальний Exports Holding AG", директором якої є Юлія Сурніна з Полтави.

Нагадаємо, вчора, 11 серпня, робота ОПЗ була зупинена через припинення подачі газу.