ua en ru

"Трейд Коммодіті" оприлюднило розрахунки цін на паливо за тендером Міноборони

"Трейд Коммодіті" оприлюднило розрахунки цін на паливо за тендером Міноборони

Компанія зазначила, що в НАБУ тепер можуть ознайомитися з котируваннями Platts

В Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) тепер можуть ознайомитися з котируваннями Platts, які лягли в основу перегляду цін за тендерними договорами з Міноборони. Про це заявили в компанії "Трейд Коммодіті", оприлюднивши відповідні документи, передають "Українські новини".

У компанії вважають, що квітневий тендер Міністерства оборони України на поставку 70 тис. тонн нафтопродуктів, в якому "Трейд Коммодіті" здобуло перемогу з 14 лотів, практично відразу став мішенню для багатьох "лже-експертів".

"Ще на стадії підписання договорів з замовником, в ЗМІ з'явилися блоги та колонки окремих авторів, які звинувачують нашу компанію в завищенні цін на паливо. Ніяких реальних підстав під собою подібні висловлювання не мали, а тому залишалися без реакції з нашого боку", - йдеться в повідомленні.

У заяві підкреслюється, що експерт, який претендує на об'єктивність в області паливного ринку, а тим більше, в питаннях цінової політики, як мінімум, повинен вміти орієнтуватися на котирування Platts (провідний світовий постачальником інформації про ринках енергоресурсів, нафтохімії і металів і найбільш авторитетним джерелом розрахункових котирувань на фізичному і ф'ючерсному ринках). Так як саме вони лягли в основу перегляду цін на паливо в рамках роботи за контрактами з Міноборони, заявили в компанії.

"Думки псевдо-експертів, які не вміють аналізувати тенденції світового ринку, на щастя, не можуть впливати на розрахунки об'єктивних ринкових цін палива", - пояснили в компанії і додали, що приводом для розслідування НАБУ торішнього паливного тендеру Міноборони вважають оприлюднені "окремими некомпетентними особами лже-даних".

У "Трейд Коммодіті" відзначили, що в рамках судового розгляду по справі НАБУ проти Міноборони вони готові фактами довести обґрунтованість своїх рішень про перегляд цін за паливним контрактами до рівня середньоринкових.

"Ми готові надати всі розрахунки НАБУ. При бажанні слідчі бюро і самі можуть отримати доступ до котирувань Platts. Це дозволить їм особисто переконатися в законності прийнятих рішень. Наприклад (нижче наведені таблиці розрахунку цін за тендером, - ред.), на момент проведення аукціону на закупівлю літнього дизельного палива (19.04) середня ціна Platts в доларах за тонну становила 370,25 уе. На стадії підписання договору (13.05 і 18.05) - ціна Platts зросла до 415,75 уе і 443,75 уе. На підставі цього "Трейд Коммодіті" ініціював звернення до Міноборони щодо можливості перегляду закупівельних цін. Поки тривали переговори (06.06) ціна Platts, склала вже понад 440 уе за тонну дизельного палива. На момент підписання додаткового договору з Міноборони (10.06) котирування досягли показника в 447,75 уе за тонну. Таким чином, з дня проведення аукціону ціна на бензин зросла на 77,5 доларів (близько 16,5% на тоні). Надалі ці зміни ринкової вартості палива, в рамках можливостей гарантованих українським законодавством, знайшли своє відображення в кінцевій ціні поставки", - заявили в компанії.

У "Трейд Коммодіті" підкреслили, що аналогічно, в об'єктивності та законності їх дій можна переконатися, проаналізувавши контракти на закупівлю армією арктичного дизеля, реактивного палива та бензинів А-80 і А-92.

"Закликаємо всіх бажаючих компетентних експертів ринку перевірити надані нами котирування Platts і проаналізувати обґрунтованість вартості квітневих контактів Міноборони", - додали в компанії.

Динаміка зміни цінових котирувань на нафтопродукти, опублікованих котировальным агентством Platts в огляді європейських ринків нафтопродуктів Platts European Marketscan: