ua en ru

Третя Світова війна може початися в Латвії, - американський аналітик

Третя Світова війна може початися в Латвії, - американський аналітик Фото: Третя Світова війна може початися в Латвії

На думку аналітика, це буде першим великим випробуванням новообраного президента США Дональда Трампа

Третя Світова війна може початися в Латвії. Про це заявив американський аналітик Пол Д. Міллер, передає Foreign Policy.

"Чотири роки тому я передбачив вторгнення Росії в Україну. Ось моє наступне пророцтво, яке зараз приголомшить людей своєю очевидністю: Прибалтика наступна", - написав аналітик.

Додавши при цьому, що це буде першим великим випробуванням новообраного президента США Дональда Трампа.

"Президент Росії Володимир Путін має чітку мету і велику стратегію. Однак більшість не сприймає це як реальність", - стверджує Міллер.

Деякі кажуть, що Путін переслідує докорінно раціональні і виключно оборонні цілі. Захід розширював сферу свого впливу, завдавши збитки Росії. І РФ зараз відповідає на це. Саме тому "криза в Україні - це вина Заходу".

За словами аналітика, Путін вірить в те, що гегемонія над сусідніми країнами РФ необхідна для російської безпеки, тому що його віра в "російську державність і історичну долю" не просто націоналістична. Путін у своїх діях керується своєрідною формою російського націоналізму під впливом "релігії, призначення і месіанства".

У цьому плані для Путіна і інших росіян Захід є по суті загрозою через свої "занепад і глобалізм".

Як йдеться у повідомленні, велика стратегія Путіна передбачає розкол НАТО. Зокрема, президенту РФ необхідно, щоб П'ята стаття статуту НАТО (збройний напад на одну або кількох із країн-членів НАТО в Європі або Північній Америці буде розглядатися як напад на блок в цілому) втратила свій сенс.

Вторгнення Росії в Грузію і Україну призвело до окупації частин цих держав. Жодна з країн не зможе вступити в НАТО, поки частину її території окуповано Росією.

На думку Міллера, обрання Трампа президентом США, здається, вигідним для Росії, адже він готовий виправдати "безвідповідальну" поведінку РФ.

"Наступний крок Путіна буде більш небезпечним, ніж попередні, тому що він, схоже, просувається в балтійські країни, які є членами НАТО", - написав аналітик.

Він вважає, що Путін буде провокувати військові кризи, використовуючи спірні домовленістю, у наступні два роки. Можливо, заворушення почнуть російськомовні латвійці чи естонці, які будуть протестувати за свої права. І тоді з'явиться "Народний фронт звільнення російський балтійці".

У сформованій ситуації всі будуть дивитися на США, щоб побачити, який шлях обере лідер альянсу.

Аналітик стверджує, що саме Трампу належить вирішити чи варта оборона Латвії того, щоб брати участь у Третій Світовій війні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Франції заявив про ризик розпаду Європи.