ua en ru

Третина європейських журналістів стикалися з фізичним насильством

Третина європейських журналістів стикалися з фізичним насильством Фото: майже третина журналістів Європи піддавалися насильству

З психологічним тиском стикалися 69% журналістів

Рада Європи опублікувала дослідження, згідно з яким майже третину журналістів країн-членів Ради та Білорусі стикалися з фізичним насильством. Про цьому дослідженні повідомляється на сайті Ради.

Майже третину журналістів (31%) з 47 країн Ради Європи та Білорусі заявили, що в роботі стикалися з фізичним насильством. У ході дослідження були опитані 940 журналістів.

Найбільш поширеною формою впливу на журналістів є психологічний тиск, до якого відносяться залякування, погрози, приниження. Згідно з дослідженням, їм піддавалися 69% опитаних. На другому місці знаходиться залякування працівників ЗМІ в інтернеті. Про таке залякування заявили 53% опитаних.

за результатами дослідження, 46% опитаних журналістів отримували погрози фізичного насильства, 39% піддавалися стеження, 35% піддавалися залякуванню з боку поліції. У 21% опитаних в останні три роки конфіскували обладнання, необхідне для роботи. Ще 23% журналістів ставали об'єктами законодавчого переслідування, піддавалися арешту.

У доповіді говориться також, що фізичні напади на журналістів найбільш поширені на Південному Кавказі і в Туреччині.

"Стикаючись з тиском, майже третина опитаних журналістів міняли тон публікацій, 23% не публікували частина інформацією, 15% відмовлялися від публікації інформації", - йдеться в доповіді.

Нагадаємо, співробітники Обухівського відділу поліції проводять перевірку за фактом обстрілу знімальної групи проекту "Слидство.Інфо" під час збору матеріалу для програми.