ua en ru

Тристороння контактна група в найближчі дні може провести зустріч у Києві, - МЗС України

Тристороння контактна група в найближчі дні може провести зустріч у Києві, - МЗС України

Тристороння контактна група з врегулювання кризи в Україні може зібратися в найближчі дні в Києві. Про це повідомив політичний директор Міністерства закордонних справ України Олексій Макєєв, передає "112 Україна".

"У розвиток домовленостей міністрів закордонних справ було підтверджено, і, я сподіваюся, що всі столиці дадуть чіткий політичний сигнал про те, що ми зацікавлені, щоб тристороння контактна група вже в найближчі дні зібралася в Києві та провела консультації з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей з тим, щоб у ході цих консультацій досягти конкретних домовленостей про припинення вогню, відведення техніки і зброї на лінію дотику, а також надання безперешкодного доступу для гуманітарної допомоги тим, хто потребує", - повідомив дипломат.

Він зазначив, що в цій зустрічі візьмуть участь представники ОБСЄ, Росії та України. Також 9 січня може відбутися зустріч глав МЗС країн "нормандської четвірки".

"Також важливо, що такими дипломатичними заходами може стати розмова 9 числа між міністрами закордонних справ країн "нормандського формату", де будуть обговорюватися і можливі результати тристоронньої контактної групи, якщо вдасться її скликати, і пройдуться по тому тексту, над яким сьогодні працювали", - пояснив Макєєв.

За його словами, зараз переговори закінчилися, але робота триває.

"Всі сторони пішли працювати над звіркою тих текстів, над якими працювали сьогодні весь день. Якщо говорити про результати, то ця зустріч була технічної та її головна мета полягала в тому, щоб звірити позиції сторін перед тим, як рекомендувати, на вищому політичному рівні, на рівні міністрів закордонних справ і на рівні глав держав, проводити подальші переговори. Були досягнуті принципові домовленості про те, яким може бути текст підсумкового документа, і існує досить багато моментів, спірних, які були прийнятні всім сторонам", - повідомив Макєєв.

Нагадаємо, сьогодні, 5 січня 2015 року, у Берліні пройшла зустріч у "нормандському форматі" (Україна-Німеччина-Франція-Росія) на рівні політдиректорів.

За матеріалами "112 Україна"