ua en ru

Тристоронні газові переговори пройдуть 29 червня, - Демчишин

Тристоронні газові переговори пройдуть 29 червня, - Демчишин Фото: Володимир Демчишин

Демчишин не впевнений, чи буде підписаний за підсумками переговорів який-небудь документ

Тристоронні газові переговори у форматі Україна - Росія - Європейський союз на рівні міністрів пройдуть 29 червня. Про це під час брифінгу повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

"29 числа на рівні міністерств... Це будуть переговори. Ми сподіваємося сформувати думку, позицію. Я не впевнений, що ми підпишемо. Ми плануємо підписати, але в принципі якщо буде сформована позиція, то це теж буде досить багато", - сказав Демчишин.

Він зазначив, що всі сторони влаштовує дата 29 червня.

"Вчора говорили з Шефчовичем (єврокомісаром Марошем Шефчовичем, - ред.), і він сказав, що дуже велика ймовірність, що вони 29 червня готові зустрітися... З Новаком (міністром енергетики РФ Олександром Новаком, - ред.) говорив вчора, і він говорить, що в принципі вони планували 29, тож поки що всі плани на 29", - сказав Демчишин.

Він зазначив, що на переговорах планується продовжити дію раніше підписаного протоколу до кінця опалювального сезону.

"Насправді питання досить прості: продовжити дію протоколу до кінця опалювального сезону, до кінця березня 2016 р. як мінімум, там ще був варіант до закінчення Стокгольмського арбітражу, я підозрюю, що рішення буде визначити конкретну дату (дії протоколу)... Російська сторона також розуміє, потрібно узгоджувати наші умови до кінця опалювального сезону", - додав міністр.

При цьому Демчишин вважає, що питання про борг України за газ не буде підніматися.

"Про борг розмови не було питання, на якомусь неформальному рівні йшлося про те, що Україна буде виконувати свої зобов'язання по 3 млрд боргу, але це питання ніколи формально не піднімався. Але я думаю що на даний момент це питання знято з нашої порядку", - зазначив глава Міненерго.

Нагадаємо, 2 червня в Брюсселі відбулися тристоронні експертні консультації на високому рівні у форматі Україна - ЄС - РФ, під час яких обговорювалися питання поставок газу з РФ в Україну після завершення терміну дії так званого "зимового пакету".

Раніше точна дата нових переговорів не була відома, повідомлялося, що переговори по газу пройдуть між 26 і 29 червня.