ua en ru

В ОБ вимагають припинити "фабрикувати справи" проти Олександра Орлова

В ОБ вимагають припинити "фабрикувати справи" проти Олександра Орлова В ОБ звинуватили підлеглих генпрокурора у фабрикації справи проти Орлова

В одеській організації "Опозиційного блоку" (ОБ) вимагають від генерального прокурора Юрія Луценка розпорядитися припинити "політичне переслідування" депутата Одеської міськради Олександра Орлова. Про це йдеться у зверненні одеської організації ОБ до Юрія Луценка.

"Ми, представники Одеської організації"Опозиційного блоку", вимагаємо від Генерального прокурора Юрія Луценка розпорядитися припинити політичне переслідування депутата Одеської міськради Олександра Орлова. Незважаючи на повну абсурдність висунутих проти нього звинувачень, ваші підлеглі продовжують фабрикувати нові справи проти нашого колеги. 29 вересня Олександр Орлов був звільнений з-під варти, але вже 30 вересня його викликають на допит, щоб висунути нові звинувачення і – в результаті – знову посадити в СІЗО", - йдеться у зверненні.

Як зазначають автора звернення, більше двох років розслідувалася справа за подіями майже трирічної давнини. "Слідство знаходилося в глухому куті, і тільки до приїзду нового генпрокурора раптово з'явився підозрюваний Орлов. Його взяли під варту, а коли суд не побачив підстав тримати його в СІЗО і дозволив випустити під заставу, за один день з'явилася друге підозра", - йдеться у зверненні.

Також в ОБ вважають таку ситуацію тиском на свого колегу, який не має нічого спільного з правосуддям. "У діях одеської прокуратури явно простежується виконання політичного замовлення, мета якого – будь-якою ціною кинути за грати опозиційного депутата міськради і вибити у нього свідчення на народного депутата від "Опозиційного блоку" Миколу Скорика", - зазначили в політсилі.

"Враховуючи той факт, що новий виток політичних репресій в Одесі збігся за часом з Вашим візитом у наше місто, у нас є підстави підозрювати, що Ви маєте відношення до фабрикації справ проти лідерів одеської організації нашої партії. Ми, депутати Одеської організації "Опозиційного блоку", шоковані прокурорським свавіллям щодо Олександра Орлова. Його єдина «провина» у тому, що він – опонент влади", - зазначили в ОБ.

У партії впевнені, що стосовно нього фабрикується кримінальна справа, він визначається підозрюваним, але суд приймає рішення не про в'язницю, а про заставу. "Як тільки застава вноситься – йому негайно висувають нову підозру, сфабриковану за один день!", - йдеться в повідомленні.

"Ми звертаємося до Вас з питанням: Юрію Віталійовичу, невже ви забули, що ще недавно були на місці нашого колеги Олександра Орлова? Невже ви забули, що таке прокурорське і судове свавілля? Невже ви забули, що таке в'язниця і незаконне утримання там? Якщо Ви не маєте відношення до політичних репресій в Одесі, Ваш обов'язок – зупинити злочинні дії прокуратури нашого міста. Якщо Ви як генпрокурор стоїте на сторожі законності в країні, Ваш борг – покарати підлеглих, які фабрикують справи проти опозиції. Якщо Ви як людина пам'ятайте прокурорське та суддівське свавілля, вчинене проти Вас, Ви не допустите, щоб все це повторювалося в сучасній Україні. Щоби ніхто не переслідувався з помсти або з міркувань політичної доцільності", - звернулися члени партії до генерального прокурора.