ua en ru

ОБ вимагає перенести суд над Єфремовим у Київ

ОБ вимагає перенести суд над Єфремовим у Київ ОБ зробив заяву

"Опоблок" також вимагає зробити процес відкритим для преси

Партія "Опозиційний блок" (ОБ) вимагає перенести суд над Олександром Єфремовим у Київ і зробити його відкритим для преси. Про це йдеться у заяві політсили.

"Сьогоднішнє засідання суду у Старобільську, куди не пустили представників ЗМІ, – це не правосуддя, а спроба протягнути у вирок бездоказове звинувачення Генпрокуратури. Ми закликаємо посольства всіх демократичних держав і міжнародні правозахисні організації виступити проти фальсифікації судового процесу над опозиційним політиком", - йдеться в заяві.

У партії вважають, що влада свідомо вирішила проводити суд над Єфремовим в Старобільську – "місті, в яке складно дістатися і адвокатам, і представникам преси".

"Але навіть для тих журналістів, які прибули на процес, його безпідставно закрили. Це робиться для того, щоб був винесений обвинувальний вирок, а громадськість не могла перевірити, чи є у Генпрокуратури докази проти опозиційного політика", - відзначили в "Опоблоці".

Політсила впевнена, що Єфремов став "заручником обіцянок влади про покарання винних у сепаратизмі". ОБ відзначає, що майже півроку він знаходиться в слідчому ізоляторі за звинуваченням у створенні самопроголошеної ЛНР.

"Нашвидкуруч сфабриковане звинувачення не відповідає вимогам закону за своїм змістом. Говорити про наявність яких-небудь доказів у справі навіть не доводиться. Олександр Єфремов, як і Володимир Медяник, у якого влада три місяці вибивала показання, повинен бути відпущений на свободу", - заявили в партії.

"Генпрокурор неодноразово декларував у ЗМІ наявність "неспростовних доказів винності" Олександра Єфремова, проте всі його клопотання про надання можливості ознайомитися з цими "доказами" залишалися без задоволення. Публічний судовий процес обов'язково б розкрив хибність і безпідставність претензій до Олександра Єфремова, тому влада ховає суд від преси і від суспільства", - йдеться в заяві.

"Опоблок" вимагає зробити процес відкритим для преси і перенести розгляд в Київ, "де у влади буде менше можливості винести несправедливий вирок".

"Ми закликаємо посольства всіх демократичних держав і міжнародні правозахисні організації виступити проти організації судової фальшивки. Фальсифікація звинувачення, порушення права на захист, порушення презумпції невинуватості, тортури і знущання не залишаться безкарними. Захист Олександра Єфремова звернувся в Європейський суд з прав людини з позовом про оцінку дій Генпрокуратури. Винним не вдасться уникнути відповідальності", - резюмували в політсилі.