ua en ru

Вимога податківців на сплаті банками 20% ПДВ при реалізації заставного майна суперечить ПК, - УКБС

Вимога податківців на сплаті банками 20% ПДВ при реалізації заставного майна суперечить Податковому кодексу та принципам Конституції. Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС).

"Реалізація банком заставного майна у випадку настання неплатоспроможності позичальника, є законним способом покриття збитків від кредитних операцій. При чому, при зверненні стягнення на майно боржників, які не є платниками ПДВ, банки не отримують прибутку і не створюють доданої вартості", - підкреслює УКБС.

При цьому, зазначають експерти, податківці наполягають на сплаті банками 20% ПДВ при реалізації заставного майна, попередньо набутого у власність, прирівнюючи такі операції до операцій з постачання товару, що підлягають оподаткуванню. На їх переконання, скористатись пільгою, закріпленою у п. 197.12 ПК, банк може лише у випадку, якщо вчинив звернення стягнення на заставне майно та не оприбутковував це майно на баланс.

УКБС зауважує, що таке трактування податківцями норм законодавства, перш за все, збільшує фінансовий тягар на неплатоспроможних позичальників, оскільки вартості переданного ними в заставу майна, зменшеної на суму ПДВ, може бути недостатньо для погашення кредитної заборгованості.