ua en ru

Transparency International Україна ініціювала судову справу проти 4 міністерств

Transparency International Україна ініціювала судову справу проти чотирьох міністерств.

Transparency International Україна ініціювала судову справу проти чотирьох міністерств. Про це повідомляє прес-служба міжнародної організації.

Так, з 80 органів державної влади лише чотири міністерства (Міністерство внутрішніх справ, Міністерство екології та природних ресурсів, Міністерство енергетики та вугільної промисловості та Міністерство охорони здоров'я) не надали громадським активістам національної ініціативи "Декларації без декорацій" відкриту інформацію про майнові декларації службовців, а відправили їх шукати ці дані в ЗМІ.

Зважаючи на недотримання міністерствами законів "Про доступ до публічної інформації" та "Про засади запобігання і протидії корупції" Transparency International Україна, як координатор моніторингової ініціативи, спільно з Фондом захисту права на доступ до інформації Інституту Медіа Права подали на вищевказані відомства в суд.

"Закон визначає відсилання до загальнодоступних джерел як неправомірне діяння, це змушує запитувача додатково витрачати ресурси на їх пошук і обробку. Таку відсилання можна розглядати як звуження змісту та обсягу права на доступ до інформації. Крім того, у міністерств немає дискреции давати або не давати відомості визначені законом однозначно як відкрита інформація", - зазначив юрист Інституту Масової інформації Роман Головенко.

Згідно з постановою суду від 22 січня 2014 р. №826/583/14 відкрито провадження в адміністративній справі до МВС, Міненерговугілля, Мінекології та Моз.

29 січня і 5 лютого під головуванням судді Володимира Келеберди відбулися перші короткі судові засідання, під час яких сторони обмінялися додатковими документами, деякі відповідачі подали письмові заперечення.