ua en ru

Transparency International: в корупційних схемах Януковича фігурують 75 українських компаній

Transparency International: в корупційних схемах Януковича фігурують 75 українських компаній Фото: Віктор Янукович

Також в корупційних схемах задіяна 51 компанія, що знаходиться в іноземній юрисдикції

У корупційних схемах колишнього президента України Віктора Януковича задіяні близько 75 українських компаній. Про це заявив аналітик Transparency International Євген Черняк в ефірі Радіо Свобода.

"У схемах діяв не сам Янукович, а його соратники і члени сім'ї. Тут бере участь близько 75 українських компаній, 51 компанія знаходиться в іноземній юрисдикції, в тому числі офшорах: це Панама, Великобританія, Австрія, Швейцарія, Кіпр. І близько 20 фізичних осіб, які є ключовими. Тобто масштаб схем настільки великий, що їх не так легко зрозуміти і обробити. Тим більше нашим правоохоронцям", - зазначив Черняк.

За словами аналітика, розслідування цих злочинів може тривати кілька років.

23 лютого Міжнародна антикорупційна неурядова організація Transparency International закликала Європейський Союз відновити і посилити санкції проти колишніх українських чиновників. Крім того, організація закликала російські органи влади до співпраці з українськими в питанні покарання колишнього президента України Віктора Януковича.

Нагадаємо, також у Transparency International назвали Януковича лідером у рейтингу найбільших корупціонерів світу.

Проти Януковича і ще 16 чиновників були введені санкції ЄС за підозрою в незаконному привласненні державних коштів та порушенні прав людини. В європейському санкційний список за дії проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України перебуває 149 чоловік і 37 компаній.

Нагадаємо, раніше Transparency International заявили, що в Україні з моменту втечі екс-президента Віктора Януковича немає зрушень у розслідуванні "елітарної корупції".