ua en ru

Трансфертне ціноутворення ускладнить роботу податковим "ухилянтам", - учасник ринку

При розробці законопроекту про трансфертне ціноутворення податкова консультувалася з представниками провідних галузей економіки. Це дає надію, що Верховна Рада ухвалить документ, який дозволить сумлінним платникам податків комфортно працювати без надмірного втручання в свою роботу держорганів, а компанії, які мінімізують сплату податківці через пов'язані структури, втратять можливість це робити. Таку думку в коментарях РБК-Україна висловила член ради директорів компанії "Інтерпайп" Юлія Чеботарьова.

"На контакт з нами податківці вийшли ще кілька місяців тому. Це хороший знак. Подібну практику потрібно тільки підтримувати", - зауважила Чеботарьова. Коментуючи вступ в дію з 1 січня 2013 р. статті 39 Податкового кодексу про так звані звичайні ціни, представник компанії "Інтерпайп" зауважила, що відповідні норми мають розширити можливості податківців щодо перекриття схем з ухиляння від оподаткування. "Принципових змін у роботі для сумлінних платників податків ми не очікуємо. Складно буде "схимникам", які недоплачують в держбюджет", - констатувала Чеботарьова.

Нагадаємо, що податкова служба у співпраці з PricewaterhouseCoopers підготувала законопроект про боротьбу з трансфертним ціноутворенням, через яке з України в офшори щорічно виводиться близько 100 млрд грн. Цей документ після доопрацювання разом з представниками ключових галузей економіки буде внесений на розгляд Верховної Ради в І кварталі 2013 року. Вступити в дію він може або з 1 липня 2013 р. або з 1 січня 2014 р.

Механізм боротьби з трансфертним ціноутворенням полягатиме в тому, що ДПСУ буде контролювати операції між пов'язаними особами всередині груп компаній та зовнішньоекономічні угоди з резидентами країн з низьким рівнем оподаткуванням, де, зокрема, ставка по податку на прибуток на 5% нижча, ніж в Україні (під цей критерій в т.ч. підпадає Кіпр, Швейцарія і т.д.).

Читайте також: Прийняття законопроекту про трансферне ціноутворення є пріоритетним для уряду, - Хорошковський.