ua en ru

Трампу в світі довіряють менше, ніж лідеру Китаю і Путіну, - Pew Research Center

Трампу в світі довіряють менше, ніж лідеру Китаю і Путіну, - Pew Research Center Фото: Дональд Трамп (Oliver Contreras-Pool/Getty Images)

Найбільше довіри за результатами опитування отримала Ангела Меркель

У рейтингу довіри світовим лідерам за даними глобального опитування американського аналітичного центру Pew Research Center, 27% респондентів вважають, що президент Сполучених Штатів Дональд Трамп проводить правильну міжнародну політику. Про це передає РБК-Україна.

Цей рівень довіри до Трампу нижче, ніж у лідера Китаю Сі Цзіньпіна, в якого він склав 34%. У президента Росії Володимира Путіна - 30%.

Найбільше люди довіряють канцлеру Німеччини Ангелі Меркель (52%) і президенту Франції Еммануелю Макрону (46%).

Трампу в світі довіряють менше, ніж лідеру Китаю і Путіну, - Pew Research Center

Опитування проводилося серед 26 тис. 112 респондентів у 25 країнах на всіх п'яти континентах з 20 травня по 12 серпня.

Також респондентам задавали питання про те, чи воліють вони, щоб США або Китай були головною глобальною державою: "Який з цих сценаріїв був би кращим для світу: щоб США була провідною державою у світі або Китай - провідною державою у світі?". Результати опитування показали, що переважна більшість обрала США.

"Багато хто вважає, що США роблять менше, щоб допомогти вирішити серйозні глобальні виклики, ніж це було раніше. І є ознаки того, що американська сила також слабшає: хоча США зберігають свою репутацію щодо поваги до індивідуальної свободи, респонденти менше вірять в це, ніж десять років тому", - відзначають аналітики Pew.

В Німеччині тільки 10% людей заявили, що вони довіряють президенту США. Цей показник впав до 9% у Франції і до 7% - в Іспанії.

У сусідній Мексиці тільки 6% респондентів висловили впевненість у керівництві Трампа, в той час як 25% канадців назвали рейтинг Трампа позитивним.

Єдиним винятком з цього шаблону був Ізраїль, де рейтинг позитивного сприйняття Трампа становив 69%. Це пов'язано з тим, що в кінці 2017 року Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, а потім перевів посольство США туди з Тель-Авіва.

Дехто із союзників Америки в Азії і Європі вважають кращим майбутнє, в якому США є головною світовою державою. Дві третини респондентів дотримується такої думки в Японії, Філіппінах, Швеції, Південної Кореї, Австралії, Канаді, Нідерландах, Польщі та Великобританії.

Найбільше падіння рейтингів США відбулося з Росії, де лише 26% опитаних дотримувались сприятливого погляду на Сполучені Штати - падіння на 15 пунктів з 2017 року.

Нагадаємо, Ангела Меркель виступила за подальший розвиток і збереження ООН. Таким чином вона відповіла на критику Дональда Трампа щодо цієї організації.