ua en ru

Трампа розкритикували за коментарі щодо протестів у Вірджинії

Трампа розкритикували за коментарі щодо протестів у Вірджинії Фото: Дональд Трамп (kremlin.ru)

Глава США засудив насилля "з боку багатьох сторін" протесту, не виділивши окремо ‎ультраправих

Президент США Дональд Трамп зазнав критики із лав власної Республіканської партії за свої ‎коментарі з приводу сутичок під час протестів ультраправих у штаті Вірджинія.‎ Про це повідомляє ВВС.

‎"Ми всі маємо бути єдині і засудити все, що стоїть за ненавистю. В Америці немає ‎місця такому насильству", - написав Дональд Трамп у Twitter невдовзі після інциденту.‎

При цьому він засудив насилля "з боку багатьох сторін" протесту, не виділивши окремо ‎ультраправих.‎

Ці його слова відразу зазнали критики серед як демократів, так і республіканців, у тому ‎числі сенаторів.‎

"Пане президенте, ми маємо називати зло його ‎власним іменем. Це були білі расисти, і це був (акт) внутрішнього тероризму", - заявив сенатор Корі Ґарднер.

‎"Для країни дуже важливо почути, що (Дональд Трамп) називає події у Шарлоттсвіллі ‎тим, чим вони є - терористичним нападом із боку білих расистів", - написав у мікроблозі ‎інший республіканський сенатор, колишній суперник Трампа на президентських ‎перегонах Марко Рубіо.

Різко засудив реакцію президента й інший впливовий ‎республіканський політик Тед Круз.‎ Своєю чергою лідер Демократичної партії у Палаті представників американського Конгресу Ненсі ‎Пелосі заявила, що "розмови президента про насилля "з багатьох сторін" ігнорують ‎ганебну реальність білого расизму в нашій країні".‎

‎Нагадаємо, раніше через знесення пам'ятників у місті Шарлотсвілл (штат Вірджинія) почалися зіткнення націоналістів. Ультраправі влаштували протест через плани уряду прибрати з Парку емансипації пам'ятник генералу армії Конфедерації в роки Громадянської війни Роберту Лі. Перші зіткнення учасників акції і їхніх супротивників почалися 11 серпня, в результаті місцева влада запровадила в штаті режим надзвичайної ситуації.

12 серпня невідомий на автомобілі в'їхав у натовп маніфестантів, які виступали проти ультраправих активістів, щонайменше одна людина загинула, ще 19 постраждали.