ua en ru

У Трампа просувають ідею створення арабських стабілізаційних сил у Сирії

У Трампа просувають ідею створення арабських стабілізаційних сил у Сирії Фото: радник президента США Джон Болтон (flickr.com/gageskidmore)

Передбачається, що арабські сили будуть підтримувати стабільність у Сирії та на Близькому Сході в цілому після розгрому ІДІЛ

Новий помічник президента Сполучених Штатів з національної безпеки Джон Болтон і кандидат на посаду держсекретаря США Майкл Помпео просувають кампанію щодо формування коаліції арабських стабілізаційних сил, яка могла б замінити американський контингент в Сирії. Про це повідомили поінформовані джерела, передає телекомпанія CNN.

За даними співрозмовників телеканалу, Болтон і Помпео пропонують залучити до формування таких сил Єгипт, Бахрейн, Йорданію, Кувейт, Оман, Катар, Саудівську Аравію та Об'єднані Арабські Емірати.

Вони припускають, що арабські сили будуть підтримувати стабільність в Сирії та на Близькому Сході в цілому після розгрому терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Наближені до Білого дому джерела також повідомили телеканалу, що в адміністрації президента США активно обговорюють план перехідного процесу під час врегулювання ситуації в Сирії.

На каналі відзначають, що такий курс дасть Вашингтону підстави домагатися від своїх союзників на Близькому Сході нарощування їхнього внеску в загальні зусилля, тобто Трампу пропонують переконати арабські держави допомагати не лише фінансовими засобами, а й виділенням військовослужбовців.

"Президент ясно дав зрозуміти, що хоче, щоб США продовжували і завершили кампанію проти ІДІЛ на північному сході Сирії. Він також дав зрозуміти, що регіональні та місцеві сили повинні взяти на себе цю боротьбу, оскільки вони самі безпосередньо відчують на собі наслідки відродження ІДІЛ", - сказав представник Держдепартаменту у справах близькосхідної співпраці Девід Саттерфілд в середу.

Нагадаємо, в Саудівській Аравії заявили про готовність відправити своїх військових до Сирії як частину коаліції під керівництвом США, якщо вона буде розширена.