ua en ru

Трамп прагне швидкого виходу США з глобальної кліматичної угоди

Трамп прагне швидкого виходу США з глобальної кліматичної угоди Фото: Дональд Трамп ініціює вихід із кліматичної угоди

Новобраний глава США розглядає варіанти екстреного виходу з Паризької кліматичної угоди

Переможець президентських виборів у США Дональд Трамп розглядає варіанти екстреного виходу з Паризької кліматичної угоди. Про це 12 листопада повідомило джерело у перехідній команді політика агентству Reuters.

Зазначено, що Трамп вважає цю угоду обманом і прагне уникнути чотирирічного періоду, передбаченого механізмом виходу з неї.

За даними джерела, серед альтернатив у команді Трампа розглядають відмову від Рамкової конвенції ООН про зміну клімату 1992 року, яка є основою для Паризької угоди 2015 року. Це дозволить вийти з угоди за рік. Інший варіант - президентський наказ про скасування підпису американської сторони на Паризькій угоді.

Як відомо, Паризька угода нині ратифікована 109 країнами, які загалом несуть відповідальність за 76% парникових газів на планеті. Вона набула чинності 4 листопада. США несуть відповідальність за 18% газів. Угода покликана скоротити рівень викидів в атмосферу, щоби запобігти подальшому глобальному потеплінню.

Нагадаємо, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун розраховує, що Трамп відступить від своїх різких передвиборних заяв і буде взаємодіяти зі світом для вирішення глобальних криз.