ua en ru

Toyota виплатить рекордний штраф в США

Toyota спробує забути про скандал навколо технологічних дефектів своїх автомобілів як про страшний сон. Компанія погодилася виплатити рекордний в історії США штраф - $1,1 млрд, який дасть можливість перегорнути сторінку і продовжити спокійно працювати на території Америки.

Погодившись виплатити штраф, Toyota відмовляється від суперечки з ініціативними групами і представниками влади, які звинувачують японців у продажу мільйонів бракованих автомобілів. Мова йде про неконтрольовану акселерації, коли машина раптово починає розганятися, а водій втрачає контроль.

Toyota більше не буде сперечатися, але це не означає, що компанія визнала свою провину. Офіційна заява представництва Toyota в США звучить так: "Це було непросте рішення, особливо якщо враховувати, що достовірна наукова інформація і ряд незалежних досліджень показали, що електронні педалі газу і супутні їм системи надійні".

Чи вдасться японському концерну перевернути сторінку? І так, і ні. Штраф дійсно допоможе позбутися від нескінченних судових розглядів і широкого резонансу в ЗМІ. Однак є й інша проблема: Toyota в період з 2009 по 2011 рр. відкликала з ринку 10 млн автомобілів, і навіть це не врятувало компанію від величезної кількості індивідуальних позовів, у яких їй доводиться відповідати на звинувачення в порушенні прав споживачів, заподіянні шкоди здоров'ю і навіть доводити, що аварії, які закінчуються смертю, не викликані фабричними дефектами. Загальний обсяг потенційних штрафів у таких справах може досягти $10 млрд.