ua en ru

Total перестала купувати акції НОВАТЕКа в день авіакатастрофи в Україні

Французька нафтова компанія Total перестала купувати акції НОВАТЕКа в день падіння малайзійського літака в Україні, але оцінювати вплив антиросійських санкцій поки рано, повідомила Total в ході публікації квартального звіту.

Французька нафтова компанія Total перестала купувати акції НОВАТЕКа в день падіння малайзійського літака в Україні, але оцінювати вплив антиросійських санкцій поки рано, повідомила Total в ході публікації квартального звіту. Про це пише Reuters.

Європейський союз вводить перший пакет масштабних економічних санкцій проти Росії за її роль в українській кризі. Обмеження набудуть чинності до кінця тижня і відкриють нову сторінку у найбільшому з часів холодної війни конфлікті Москви із Заходом.

Санкції загрожують бізнесу Total - одного з найбільших іноземних інвесторів у Росії. За прогнозами компанії, що Росія стане для неї основним джерелом нафти і газу до 2020 року. Разом з Новатек Total працює над проектом Ямал-СПГ в Сибіру. У 2013 році на Росію припало 9 відсотків видобутку Total.

"Ми перестали купувати акції НОВАТЕКа в день авіакатастрофи, враховуючи всі можливі наслідки цієї події. На цьому етапі ми не зупинили роботу у ямальському проекті. Ми домовилися з партнерами оцінити ситуацію в кінці серпня", - сказав фінансовий директор Total Патрік де ля Шевардьер, представляючи квартальний звіт компанії.

Total купила 12 відсотків компанії за 4 мільярди дол. в 2011 році з можливістю підвищити частку до 19,4 відсотка протягом трьох років. В кінці червня їй належало 18 відсотків акцій НОВАТЕКа.

За словами Шевардьера, компанія не працює з людьми, включеними до списку санкцій Євросоюзу і США, в числі яких співвласник НОВАТЕК Геннадій Тимченко.

"Потрібен час, щоб оцінити наслідки цих санкцій. Якщо вони не дозволять нам працювати тут, нам доведеться припинити роботу, але не можна забувати, що Росія - велика нафтова держава", - сказав він.

Скоригований чистий прибуток Total у другому кварталі знизилася на 12 відсотків до 3,15 мільярда дол. за рахунок падіння видобутку і вкрай слабкою рентабельності нафтопереробки, а виручка зросла на 2 відсотки до 62,56 мільярда дол. Видобуток скоротився на 10 відсотків порівняно з минулим роком до 2,054 мільйона барелів нафтового еквівалента на добу.

Total запропонувала дивіденди за другий квартал в 0,61 євро на акцію.

Шевардьер пообіцяв оновити інформацію про довгострокові плани компанії по видобутку на щорічній конференції для інвесторів у вересні. Компанія планує видобувати 2,6 мільйона барелів нафтового еквівалента на добу в 2015 році і 3 мільйона в 2017 році.