ua en ru

Торгова марка "Магарач" буде повернута Інституту виноградарства і виноробства "Магарач", - М.Присяжнюк

Міністерство аграрної політики та продовольства України планує повернути торгову марку "Магарач" у власність Інституту виноградарства і виноробства "Магарач". Про це під час наради "Стан та перспективи розвитку садівництва, виноградарства та виноробства" в АР Крим заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, передає прес-служба Мінагропроду.
"Ми повернемо торгову марку "Магарач" споживачам, адже вона завжди належала нашій державі та її громадянам. Це власність наукового інституту, і ми зробимо все, щоб вона розвивались", - наголосив М.Присяжнюк. Він також повідомив, що дав доручення Ппрезиденту Академії аграрних наук України Миколі Безуглому зробити повну ревізію для детального вивчення цієї ситуації.
"Я був шокований, коли інспектори повідомили, що торгова марка "Магарач" продана директором інституту комерційній компанії іншої країни. Це неправильно, що "Магарач" забрали з частини території виноградників, які є тут на побережжі Ялти, і ці місця віддали під забудову. Теперішній директор не створював цей інститут і йому не давав ніхто права його ліквідувати", - заявив міністр.
Нагадаємо, що "Магарач" заснований у 1828 році як державний заклад. Виготовлені тут вина почали лідирувати на світових конкурсах з 1873 року. Інститут виноградарства і виноробства "Магарач" отримав статус національного у 2005 році. Агрофірма "Магарач" створена у 2000 році. До складу держпідприємства входять два структурні підрозділи у Бахчисарайському районі і Великій Ялті. Її господарська діяльність здійснюється в таких галузях: виноградарство, питомниководство, рільництво, садівництво, виробництво виноградного вина.