ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися різким падінням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій 17 липня завершилися різким падінням основних індексів. Індекс ММВБ втратив 2,31% - до позначки 1440,63 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 3,81% - до 1299,03 пункту.

Торги на російському ринку акцій 17 липня завершилися різким падінням основних індексів. Індекс ММВБ втратив 2,31% - до позначки 1440,63 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 3,81% - до 1299,03 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав близько 359 млрд руб.

В "зеленій" зоні до кінця дня "блакитних фішок" не спостерігалося - всі вони закінчили сесію в "червоній" зоні, в т.ч. Газпром (-1,75%), "Магніт" (-2,13%), ЛУКОЙЛ (-2,24%), Ощадбанк (-2,72%), "Роснефть" (-4,29%), НОВАТЕК (-5,52%).

Торги на російському ринку акцій 17 липня 2014 р. і почалися значним зниженням провідних фондових індексів. Станом на 09:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 2,42% - до 1439,09 пункту. Індекс РТС опустився до позначки 1306,57 пункту, що на 3,25% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

17 липня інвестори на російському фондовому ринку, на перший погляд, надто негативно сприйняли новину про розширення пакету санкцій проти Росії з боку США та ЄС, незважаючи на те, що ЄС утримався від введення секторальних торгово-економічних обмежень, вважає аналітик АКБ "Російський капітал" Анастасія Соснова. Тому, на її думку, зовсім скоро ринок може побачити корекцію фондових індексів вгору.

Російський ринок акцій сьогодні знижувався під тиском нових санкцій, які уряд США ввели стосовно великих російських компаній, вказує і старший аналітик ІК "Велес Капітал" Юлія Фрумкіна. Вона пояснює, що більшість фондових індексів АТР та Європи впали сьогодні після трьох сесій зростання. Учасники ринку оцінюють збиток від агресивних дій уряду США щодо російської економіки. Санкції позбавляють великі російські компанії можливості отримувати американські кредити більш ніж на 90 днів, однак не забороняють американським партнерам підтримувати з ними ділові відносини і здійснювати фінансові транзакції. Також негативну реакцію інвесторів викликали заяви прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва про те, що чергова хвиля санкцій сприятиме зростання антиамериканських і антиєвропейських настроїв.

Введення секторальних санкцій відносно найбільших російських позичальників очікувано викликало вагомий негативний сентимент не тільки в паперах "Роснефти", Зеба, "Газпромбанку" і Новатек, але і погіршило настрій по відношенню до всіх російських активів, відзначають аналітики Промсвязьбанка. Безумовно, поточна реакція інвесторів на рішення уряду США надмірно виражена. Разом з тим, очікування санкцій з боку Євросоюзу, що відбудуться наступного тижня рейтингові рішення Fitch і Moody's, а також засідання ЦБ будуть в значній мірі стримувати відновлення цінових рівнів російських активів. "Ми не бачимо можливостей для значного погіршення кредитного профілю компаній в секторальному списку із-за введених санкцій. Разом з тим котирування паперів залишаться найближчим часом під тиском, у тому числі на очікуваннях дій з боку рейтингових агентств", - повідомили експерти.