ua en ru

Торги на російському ринку акцій відкрилися зниженням фондових індексів

Торги на російському ринку акцій 12 вересня 2014 р. почалися зниженням фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 0,08% - до 1448,43 пункту. Індекс РТС знизився до позначки 1210,17 пункту, що на 0,63% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 12 вересня 2014 р. почалися зниженням фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 0,08% - до 1448,43 пункту. Індекс РТС знизився до позначки 1210,17 пункту, що на 0,63% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 11 вересня завершилися значним падінням основних індексів. Індекс ММВБ знизився на 1,29% - до позначки 1449,63 пункту. Індекс РТС до кінця торгової сесії знизився на 1,71% - до 1217,88 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав близько 390 млрд руб.

Серед найбільш торгованих в "зеленій" зоні до кінця дня опинилися акції "Магніту" (+1,21%). У "червоній" зоні опинилися папери більшості "блакитних фішок", в т.ч. "Лукойлу" (-0,64%), "Газпрому" (-1,83%), "Сбєрбанку" (-3,01%).

Вітчизняний ринок акцій негативно відреагував на посилення Заходом економічних санкцій проти Росії через ситуацію в Україні, відзначає головний аналітик управління досліджень і аналітики Промсвязьбанка Олег Шагов. Новий пакет санкцій Євросоюзу передбачає посилення обмежень на доступ до європейського ринку капіталу ряду найбільших російських банків і компаній, список яких вже був опублікований сьогодні. У свою чергу, США заявили, що слідом за ЄС в п'ятницю, 12 вересня, оголосять про нові санкції щодо РФ, які торкнуться фінансовий, енергетичний та оборонного сектора російської економіки. Вітчизняні влади найближчим часом, швидше за все, озвучать свій асиметрична відповідь на нові західні санкції, що також може бути негативно сприйнято інвесторами, прогнозує експерт.

Заступник генерального директора з інвестиційного аналізу ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Андрій Верников також зазначає, що російський фондовий ринок впав на новині про введення Європейським союзом нових санкцій. Санкції, зокрема, спрямовані на те, щоб ускладнити доступ вітчизняних підприємств до зовнішнього капіталу. Джерело агентства Reuters на умовах анонімності заявив, що США планують у п'ятницю застосувати аналогічні санкції щодо Сбєрбанку і ще шести банків. Погляд на ринок колишній: найкраща стратегія - це продаж грудневого ф'ючерсу на індекс РТС. Що стосується індексу ММВБ, прогнозує експерт, то він може знизитися в район 1380-1400 пунктів. Економіка США одужує, ФРС на черговому засіданні може зробити натяк на більш швидке, ніж очікувалося, початок підвищення ставок. Долар США у зв'язку з цим зростає, сировинні товари і валюти країн з сировинною економікою (рубль, австралійський долар, канадський долар) - під тиском. "Ціни на нафту досягли дворічного мінімуму - рубль летить у прірву. А коли рубль летить у прірву, кому потрібні російські акції?" - пише аналітик.