ua en ru

Торги на російському ринку акцій відкрилися різноспрямованим рухом фондових індексів

Торги на російському ринку акцій 17 вересня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 0,47% - до 1470,39 пункту. Індекс РТС виріс до позначки 1203,59 пункту, що на 0,13% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 17 вересня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 0,47% - до 1470,39 пункту. Індекс РТС виріс до позначки 1203,59 пункту, що на 0,13% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 16 вересня завершилися зростанням основних індексів. Індекс ММВБ додав 1,59% - до позначки 1477,31 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "поважчав" на 0,61% - до 1202,00 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня перевищив 1,8 трлн руб.

Серед найбільш торгованих в "зеленій" зоні до кінця дня опинилися акції "Роснєфті" (+3,58%), "Сбєрбанку" (+2,60%), "Норнікеля" (+2,21%), "Газпрому" (+1,88%) і т.п. В "червоній" зоні масованих розпродажів "блакитних фішок" не спостерігалося.

Аналітики ITinvest вважають, що сьогодні російському фондовому ринку доведеться переварити багато дуже важливих новин. Ще вчора увечері надійшли як негативні, так і позитивні новини, і поки важко сказати, які переважать. З одного боку, на всі світові ринки привніс нову порцію оптимізму ЦБ Китаю з заявою про надання нової ліквідності 5-ти найбільшим банкам у розмірі 500 млрд юанів. На цій новині злетіли вгору американські майданчики і майже всі сировинні активи, в тому числі і нафту. Подібна подія також підтримає і російський фондовий ринок, але весь позитив може зіпсувати ще одна новина, пов'язана з арештом голови ради директорів АФК "Система" Володимира Євтушенкова. Йому пред'явлено звинувачення в розкраданні акцій підприємств, що входять у паливно-енергетичний комплекс Башкирії, і відмиванні грошових коштів, повідомив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін. Дана подія може знову підірвати інтерес зарубіжних інвесторів до всіх російських активів. Аналітики не виключають, що цей арешт пов'язаний з компанією Башнефть, яку вирішили відібрати у мільярдера.

Перед відкриттям російського ринку склався змішаний зовнішній фон, вважає старший аналітик ІГ "Норд-Капітал" Роман Ткачук. Американські майданчики після закриття російського підросли. Азіатські індекси сьогодні торгуються на позитивній території. Ф'ючерс на S&P500 з ранку падає на 0,05%, а ф'ючерс на Brent на 0,1%. Але із-за арешту Євтушенкова російський фондовий ринок сьогодні буде відчувати тиск з боку продавців. І без того не надто привабливий інвестклімат погіршився, вважає аналітик.

Російський індекс ММВБ, який напередодні закрився на 1477 пунктах, можливо, спробує закріпитися на досягнутому рівні. Однак не надто приємні новини про арешт власника АФК "Система" Володимира Евтушенкове можуть і продавити котирування російських акцій вниз, так як цей факт знову піднімає питання інвестиційної привабливості російських активів, вважає аналітик АКБ "Російський капітал" Анастасія Соснова.