ua en ru

Торги на російському ринку акцій почалися значним падінням фондових індексів

Торги на російському ринку акцій 17 липня 2014 р. почалися значним зниженням провідних фондових індексів.

Торги на російському ринку акцій 17 липня 2014 р. почалися значним зниженням провідних фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 2,42% - до 1439,09 пункту. Індекс РТС опустився до позначки 1306,57 пункту, що на 3,25% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 16 липня завершилися зниженням основних індексів. Індекс ММВБ опустився на 0,07% - до позначки 1474,72 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 0,12% - до 1350,52 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав 416 млрд руб.

Серед найбільш торговуваних в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися акції "Лукойлу" (+1,63%), Сбербанку (+0,83%). У "червоній" зоні завершили сесію, зокрема, папери "Норнікеля" (-1,92%), "Газпрому" (-2,74%).

Як вважає головний аналітик КК "Паллада Ессет Менеджмент" Євгенія Канахіна, невиразна торгова сесія 16 липня на російському ринку зміниться 17 липня зниженням по всьому спектру ліквідних паперів після повідомлень про нові санкції проти Росії з боку США. На думку Канахиной, сьогодні російський ринок і російський рубль чекає новий удар, оскільки премія за ризик вкладень зростає, обмеження в доступі до зовнішніх фінансових ресурсів негативно позначаться на діяльності великих російських компаній.

Як вважає аналітик АКБ "Російський капітал" Анастасія Соколова, російські індекси ММВБ та РТС можуть відіграти невеликим зростанням більш м'які, ніж очікувалося, санкції щодо Росії з боку країн Заходу. Однак незважаючи на те, що в ЄС на відміну від США не узгодили на саміті введення торгово-економічних обмежень проти Росії, співпраця з деякими російськими компаніями пообіцяли припинити. США ж додали в санкційний список компанії "Роснефть", ВЕБ, НОВАТЕК і "Газпромбанк". Таким чином, приводів для оптимізму в інвесторів в Росії трохи, і індекс ММВБ, ймовірно, так і не зможе пробитися через прикордонні 1500 пунктів вгору.

У свою чергу, аналітик ІГ "Норд-Капітал" Віталій Манжос також вважає, що в першій половині дня локальний ринок буде відігравати новини про посилення санкцій щодо Росії з боку Заходу. Ймовірно, "ведмеді" спробують протиснути індекс ММВБ нижче значущої підтримки 1450 п. Вплив зовнішніх ринкових індикаторів сьогодні відходить на другий план. Манжос також вважає, що у другій половині дня ринок буде шукати нові рівні підтримки і опору. Певний вплив на хід торгів може надати публікація щотижневих даних про кількість первинних заявок на допомогу з безробіття в США (15:30 за київським часом).