ua en ru

Торги на російському ринку акцій почалися зниженням індексів

Торги на російському ринку акцій 1 липня 2014 р. почалися зниженням провідних фондових індексів.

Торги на російському ринку акцій 1 липня 2014 р. почалися зниженням провідних фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ знизився на 0,73% - до 1465,65 пункту. Індекс РТС впав до позначки в 1347,39 пункту, що на 1,37% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

У попередній торговий день 30 червня торги завершилися зниженням основних індексів. Індекс ММВБ втратив 0,06% - до позначки 1476,38 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 0,99% - до 1366,08 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня перевищив 500 млрд руб.

Серед найбільш торговуваних в "зеленій" зоні до кінця дня опинилися, в тому числі, акції Лукойлу (+0,74%). У "червоній" зоні закінчили сесію, наприклад, папери ВТБ (-2,44).

Як вважає старший аналітик "Альфа-банку" Гельди Союнов, перед початком торгів 1 липня складається нейтральний зовнішній фон. Опублікована в Китаї статистика збігся з очікуваннями ринку. Згідно з офіційними даними, індекс ділової активності у виробничій сфері в червні збільшився до 51 пункту, що виявилося максимальним значенням за 2014 р. Фондові індекси країн АТР завершують торги різноспрямовано. Вартість нафти марки Brent стабільна після вчорашнього зниження і коливається біля позначки 112,5 дол./бар. Відновлення АТО на сході України може чинити тиск на фондові індекси. 30 червня ЄС так і не озвучив введення нових санкцій проти російських компаній. Подальше продовження збройних зіткнень на Україні може стати причиною розширення заборонних заходів проти російських компаній. Сьогодні в ряді європейських країн буде опублікована статистика по зайнятості. HSBC опублікує індекс ділової активності у виробничій сфері РФ за червень.

Експерт ІК "Ай Ті Інвест" Василь Олійник виділяє головну новину, пов'язану з Україною, яка надійшла пізно вночі і яку будуть відігравати сьогодні не тільки російські інвестори. Президент країни Петро Порошенко зупинив перемир'я на південному сході України і готується до наступу. Не виключено, що як тільки почнеться наступ і як тільки українська армія зустріне опір, це стане приводом для введення вже підготовлених економічних санкцій проти Росії. Третій пакет санкцій може сильно вдарити по економіці Росії і тим більше за її фондового ринку.

Аналітик Промсвязьбанка Олексій Єгоров вважає, що тиждень на локальному валютному ринку почалася не найкращим для рубля. При відкритті торгів є національна валюта почала демонструвати ослаблення, курс долара при цьому в рамках денної сесії подолав позначку 34 руб. Закінчення податкового періоду, а також побоювання можливих санкцій зробили негативний вплив на настрій інвесторів. Найімовірніше, найближчим часом тренд на ослаблення рубля збережеться, зазначає експерт.

На думку аналітиків ІГ "Норд-Капітал", зовнішній фон перед відкриттям російського ринку можна оцінити як позитивний. Ймовірно відкриття ринку з помірним підвищенням у діапазоні 1475-1480 пунктів за індексом ММВБ. Найближчими підтримкою залишаться рівні 1460, 1450 пунктів. У якості значимих опорів виступлять позначки 1490, 1500 пунктів. Після помірно позитивного старту торгів російський ринок, ймовірно, перейде в стан консолідації в очікуванні відкриття західних ринків. У другій половині дня деякий вплив на хід торгів може надати публікація значущою іноземній статистики. О 12:00 за київським часом вийдуть травневі дані про зміну рівня безробіття в єврозоні. В 17:00 за київським часом буде опублікована червневий індекс ділових настроїв в промисловості США, відзначають аналітики ІГ "Норд-Капітал".