ua en ru

Торги Гройсмана: як спікер відмовився, а потім погодився на посаду прем'єра

Торги Гройсмана: як спікер відмовився, а потім погодився на посаду прем'єра Фото: Гройсман все-таки зважився очолити Кабмін

Порошенко знайшов аргументи, щоб переконати Гройсмана відмовитися від його вимог

За один вечір понеділка, 11 квітня, спікер Верховної Ради Володимир Гройсман встиг відмовитися очолити уряд, а потім все-таки погодитися на посаду прем'єр-міністра.

Відмова Гройсмана

Близько 9 годин вечора джерело РБК-Україна у фракції "Блок Петра Порошенка" повідомив, що Володимир Гройсман категорично відмовився очолити Кабмін. Пізніше цю інформацію підтвердив ряд народних депутатів.

https://www.facebook.com/Mustafanayyem/posts/10206525956253708


Головною причиною відмови спікера змінити пост виявилась кадрова - він висунув низку вимог щодо членів свого майбутнього уряду, що, очевидно, увійшло в протиріччя з раніше досягнутими домовленостями.

Зокрема Гройсман зажадав, щоб один з віце-прем'єрських посад та пост глави Міністерства соціальної політики зайняли люди з його команди - Володимир Кістіон і Олександр Рева.

Джерело РБК-Україна також повідомив, що Луценко на засіданні фракції повідомив, що Гройсман запропонував на посаду міністра охорони здоров'я Максима Нефьодова. У той же час Павло Розенко, узгоджений на даний момент як віце-прем'єр, бачить Нефедова в якості міністра соцполітики.

У той же час Гройсман відмовлявся бачити в уряді заступник глави АП Віталія Ковальчука або голови Харківської ОДА Ігоря Райнина.

Реакція колег

Розчарування від відмови Володимира Гройсмана очолити Кабмін висловили у фракції "Народний фронт".

"Ми досягли домовленостей щодо формування уряду як з БПП, так і з самим Володимиром Гройсманом, у нас немає протиріч, нам надзвичайно прикро, що він відмовився", - зазначила Сюмар.

За її словами, "Народний фронт" закликав БПП запропонувати нову кандидатуру прем'єра.

Згоду Гройсмана

Однак Володимир Гройсман недовго був упертим у бажанні отримати в Кабміні свою конфігурацію міністрів. Вже близько половини одинадцятого джерела РБК-Україна в Адміністрації президента повідомили, що спікер все-таки погодився стати прем'єром.

Мотивувати його зумів особисто президент Петро Порошенко, який пригрозив, що в разі незгоди Гройсмана, він висуне кандидатом у прем'єри Юрія Луценка. Аргумент подіяв, однак бути впевненим в тому, що до завтрашнього пленарного дня нічого не зміниться, не можна.