ua en ru

СЦКК заявив про загрозу гуманітарної катастрофи в Торецьку через ситуацію з водопостачанням

СЦКК заявив про загрозу гуманітарної катастрофи в Торецьку через ситуацію з водопостачанням Фото: крапля води (pixabay.com)

У місті може спалахнути епідемія інфекційних захворювань

Українська сторона спільного центру з координації та контролю на лінії розмежування (СЦКК) повідомляє, що в місті Торецьк Донецької області склалася надзвичайно важка ситуація з водопостачанням. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

За словами української сторони СЦКК, виконуючий обов’язки мера міста Юрій Євсіков попереджає про можливість гуманітарної катастрофи.

Зазначено, що вода поступає до міста по водоводу "Горлівка-Торецьк".

"Ще на початку 2017 року, внаслідок обстрілів із боку НЗФ ОРДО, було пошкоджено ділянку водоводу, що проходить через лінію зіткнення в районі шахти імені Гагаріна. За підрахунками комунальних служб Торецька, на землю щоденно витікає близько 15 тисяч кубометрів води. Через це в місті запроваджено жорсткий графік водопостачання: майже 35 тисяч жителів отримують воду лише дві години на добу, в селищах Північне та Залізне вода подається на дві години один раз за дві доби", - йдеться в повідомленні.

У СЦКК констатують, що з підвищенням температури повітря витрата води суттєво збільшилася і ситуація значно ускладнилася. Стовпчик термометра в Торецьку на цьому тижні досяг позначки 33 градуси. В багатоповерхівках у центральній частині міста вода доходить лише до другого поверху.

За словами Євсікова, в місті може спалахнути епідемія інфекційних захворювань. Міська санепідемстанція готується днями закрити всі дитячі садки. Співробітники ДСНС підвозять воду в цистернах, але її вистачає лише для нагальних потреб.

"Із початку 2017 року торецькі комунальники відправили шість заявок на забезпечення безпечного виконання ремонтно-відновлювальних робіт на водоводі, по кожній із яких українською стороною СЦКК в найкоротші строки були отримані гарантії безпеки від сил Антитерористичної операції та неодноразово надіслані відповідні звернення російській стороні СЦКК щодо сприяння в отриманні письмових гарантій безпеки від представників ОРДО. Остання, шоста заявка була відправлена кілька днів тому", - наголосили у відомстві.

Євсіков запевняє, що для обстеження та ремонту водоводу достатньо лише одного літнього світлового дня, лише 10 годин, але навіть і на цей нетривалий час НЗФ ОРДО не бажають забезпечити "режим тиші", незважаючи і на те, що з 24 червня в зоні АТО оголошено перемир’я на період збору врожаю.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Торецьку через затоплення шахт імені Артема та "Південної" на поверхню підіймається газ метан, який потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей.